Fókuszban Békés megye – 3. rész: ipar, építőipar, lakás

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A kilencedik rész fókuszában Békés megye iparának, építőiparának és lakáspiacának helyzete áll.

Ipar

  • 2016 első félévében a 4 főnél többet foglalkoztató ipari vállalkozások Békés megyei telephelyein a termelés volumene az országos 2,7%-os növekedésnél nagyobb mértékben, összehasonlító áron 6,7%-kal emelkedett 2015 január-júniusához képest. Az egy lakosra jutó 661 ezer forint termelési érték az országos átlag 47%-a.
  • A megyei székhelyű, legalább 50 főt foglalkoztató ipari vállalkozásoknál 11%-kal nőtt a kibocsátás. Az összes értékesítés 62%-át adó export 9,3%-kal, a hazai értékesítés volumene 14%-kal növekedett.
  • A feldolgozóipari ágazatok többségében jobb teljesítményt regisztráltak, mint az előző év azonos időszakában. A legnagyobb súlyú ágazat, a gép, gépi berendezés gyártása 0,4%-kal növekedett. Ezen belül a belföldi eladások 23%-kal bővültek, míg az értékesítés 66%-át adó export 6,3%-kal szűkült.
  • A másik meghatározó ágazat, az élelmiszeripar teljesítménye nőtt a megyében a legnagyobb mértékben. Mindkét értékesítési irányban számottevően erősödtek a piacok, belföldön 14%-kal, az export volumene pedig 49%-kal.

Építőipar

  • 2016 első félévében a 4 főnél többet foglalkoztató Békés megyei székhelyű építőipari szervezetek 7,9 milliárd forint termelési értéke – az országos 30%-os visszaesésénél nagyobb mértékben – összehasonlító áron 40%-kal maradt el az előző év azonos időszakában mért értéktől.
  • Az egy lakosra jutó 23 ezer forint építőipari termelési érték a megyék közül a második legalacsonyabb, az országos átlag csupán 44%-át tette ki.
  • Az építményfőcsoportok közül az építőipari termelés 65%-át adó épületépítések volumene 22%-kal, az egyéb építmények építéséé ennél nagyobb mértékben, 57%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest.
  • Az építőipari vállalkozások 2016. június végi szerződésállománya összehasonlító áron az előző év június végi 43%-ára, a tárgyidőszakban kötött új szerződéseké pedig az egy évvel korábbi 40%-ára esett vissza. Az összesen 1,7 milliárd forint értékű szerződésállomány kétharmadát épületek, egyharmadát egyéb építmények kivitelezésére kötötték.

Lakás

  • 2016 első félévében Békés megyében az országos 11%-os növekedéssel szemben jelentősen visszaesett az épített lakások száma. Január–június között 23 lakás épült, 43%-kal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.
  • A lakásokat a megye három városában, Gyulán, Orosházán és Szeghalmon vették használatba.
  • A vállalkozói lakásépítés megélénkült, a természetes személyek által épített lakások száma azonban számottevően (72%-kal) visszaesett. Ennek következtében a vállalkozások által épített lakások aránya 2,5-ről 52%-ra emelkedett, míg a természetes személyek által építetteké 98-ról 48%-ra csökkent. Az átadott lakások 52%-a többszintes, többlakásos épületben, 48%-a családi házban készült.
  • Az új lakások 98 m2-es átlagos alapterülete 13 m2-rel volt kisebb, mint az előző év azonos időszakában építetteké.
  • 2016 első félévében a lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések száma együttesen 72 volt, 20%-kal több, mint 2015 első hat hónapjában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Aszály után belvíz a Dél-Alföldön

Aszály után belvíz a Dél-Alföldön

Májusban a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén több mint 121 milliméter csapadék hullott, ami 65,3 milliméterrel haladja meg a sokévi...

Térképre tette az agráradatokat a KSH

Térképre tette az agráradatokat a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal olyan alkalmazást publikált, amely többek között több éves mezőgazdasági és területi adatok összehasonlítását is lehet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!