Fókuszban Békés megye – 2. rész: gazdaság, beruházás, turizmus

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A nyolcadik rész fókuszában Békés megye gazdasági helyzete és turizmusa áll.

Gazdasági szervezetek

  • 2016. június végén 69,5 ezer Békés megyei székhelyű gazdasági szervezetet tartottak nyilván, 190-nel kevesebbet, mint egy évvel korábban.
  • A gazdasági szervezetek döntő többségét kitevő vállalkozások közül a társas vállalkozások száma 3,9%-kal volt kevesebb, mint 2015 első félévében, ezzel egyidőben az önálló vállalkozások száma lényegében alig változott.
  • A 8,7 ezer társas vállalkozás 67%-a korlátolt felelősségű, 28%-a betéti társaság volt. A részvénytársaságok a társas vállalkozásokon belül mindössze 0,8%-ot jelentettek.
  • A társas vállalkozások közül 2,2 ezernek a kereskedelem volt a főtevékenysége, de az ipar, illetve a tudományos és műszaki tevékenység területen is több mint 1000 társas vállalkozást regisztráltak.
  • A társas vállalkozások 88%-a 10 fő alatti létszámmal rendelkezett, ezzel szemben 250 fős, vagy azt meghaladó létszámú társas vállalkozás 13 volt a megyében.

Beruházás

  • 2016 első félévében a megfigyelt Békés megyei székhelyű gazdasági szervezetek 22 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg, ami összehasonlító áron számítva 52%-kal maradt el az egy évvel korábbitól.
  • A fejlesztésre fordított összegek legnagyobb hányadát, 47%-át az iparban használták fel. Az iparon belül továbbra is a feldolgozóiparban költöttek jelentősebb összegeket beruházásra. A fejlesztések 24%-a a mezőgazdaságban, 6,2%-a a kereskedelem területén koncentrálódott.
  • A beruházások 24%-át építkezésekre, 55%-át pedig különféle gépekre és berendezésekre fordították, a járművek aránya 15%-ot képviselt. A gépek, berendezések 63%-át, a járműveknek pedig 96%-át importból szerezték be.
  • Az egy lakosra jutó beruházási teljesítményérték a megyében 64 ezer forint volt, amely az országos átlag 42%-át érte el.

Turizmus

  • A megye kereskedelmi szálláshelyeit 2016. január és június között 105,4 ezer vendég kereste fel, 8,2%-kal több, mint az előző év azonos időszakában. Az eltöltött vendégéjszakák száma (266,5 ezer), ennél kisebb mértékben, 6,2%-kal emelkedett.
  • Külföldről 12,2 ezren érkeztek, 48%-uk a szomszédos Romániából. A külföldi vendégek 28%-kal voltak többen, mint egy évvel korábban, az eltöltött vendégéjszakáik száma is emelkedett, 16%-kal. Ezzel egyidőben a belföldi vendégforgalom 6,1%-kal, míg a vendégéjszakák száma 5,0%-kal bővült.
  • A kereskedelmi szálláshelyek 2016. I. félévben 2623 millió forint bruttó árbevételt értek el, a bevételnövekedés egy év alatt 16%-os volt. Az összes bevétel 48%-a a szállásdíjakból származott. Egy vendégéjszakáért átlagosan bruttó 4750 forintot fizettek, az országos átlag 54%-át.
  • A vendégek a belföldi szállásdíjakból 29%-ot, 296 millió forintot SZÉP kártyával rendeztek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Mintegy 400 millió forint európai uniós támogatásból két csarnokkal és új, innovatív eszközökkel bővíti ásványvízgyártó kapacitását a soltvadkerti Pho...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!