2024. április 25. csütörtök Márk

Fókuszban Bács-Kiskun megye – 3. rész: ipar, építőipar, lakás

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A harmadik rész fókuszában Bács-Kiskun megye iparának, építőiparának és lakáspiacának helyzete áll.

Ipar

  • 2016 első félévében a 4 főnél többet foglalkoztató ipari vállalkozások Bács-Kiskun megyei telephelyein a termelés volumene az országos 2,7%-os növekedésnél kisebb mértékben, összehasonlító áron 2,4%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az egy lakosra jutó 2074 ezer forint termelési érték 48%-kal meghaladta az országos átlagot. A megye adta az ország ipari termelésének 7,7%-át.
  • A legalább 50 főt foglalkoztató megyei székhelyű ipari vállalkozásoknál a termelés volumene 2,5%-kal emelkedett. Az összes értékesítés 82%-át adó export 1,7, a belföldi értékesítés 5,3%-kal bővült.
  • A feldolgozóipari ágazatok többségében nőtt a kibocsátás. A megye húzóágazatának, a járműiparnak a teljesítménye 0,5%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A feldolgozóipari termelés 66%-át adó járműgyártásban a belföldi piacokon 1,6%-os volumencsökkenést regisztráltak, míg az export 0,6%-kal erősödött. Az ágazatban meghatározó (93%) az export aránya.
  • A második legnagyobb súlyú élelmiszeripar termelése 4,6%-kal bővült. Az ágazatban a hazai értékesítés volumene 5,2, az exporté 5,7%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

Építőipar

  • 2016 első félévében a 4 főnél többet foglalkoztató Bács-Kiskun megyei székhelyű építőipari szervezetek 28,6 milliárd forint termelési értéke – az országos 30%-os visszaesésénél nagyobb mértékben – összehasonlító áron 58%-kal maradt el az előző év azonos időszakában mért értéktől.
  • Az egy lakosra jutó 56 ezer forint építőipari termelési érték a megyék közül a második legmagasabb.
  • Az építményfőcsoportok közül az építőipari termelés 51%-át adó épületépítések volumene 11%-kal, az egyéb építmények építéséé pedig ennél nagyobb mértékben, 73%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest.
  • Az építőipari vállalkozások 2016. június végi szerződésállománya összehasonlító áron 4,4%-kal meghaladta az egy évvel korábbit, a tárgyidőszakban kötött új szerződéseké pedig 1,9-szeresére emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az összesen közel 70 milliárd forint értékű szerződésállomány 84%-át egyéb építmények, 16%-át épületek kivitelezésére kötötték.

Lakás

  • 2016 első félévében Bács-Kiskun megyében az országos 11%-os növekedésnél jóval jelentősebben emelkedett a használatba vett lakások száma. Január–június között 149 lakást építettek, több mint kétszer annyit, mint 2015 első hat hónapjában.
  • A községekben és a megyeszékhelyen kétszer annyi, a többi városban közel négyszer annyi lakás épült, mint egy évvel korábban. A megyében a lakások 71%-át Kecskeméten, 20%-át a többi városban, 8,7%-át a községekben vették használatba.
  • A természetes személyek által épített lakások aránya 85-ről 52%-ra csökkent, míg a vállalkozások által építetteké 13-ról 48%-ra növekedett. A lakások 53%-át saját használatra, 20%-át értékesítésre, 27%-át bérbeadás céljából építették. Az átadott lakások 53%-a családi házban, 44%-a többszintes, többlakásos épületben készült.
  • A használatba vett lakások 118 m2-es átlagos alapterülete 6 m2-rel volt nagyobb, mint egy évvel korábban.
  • 2016 első félévében a lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések együttes száma 309 volt, 47%-kal több, mint 2015 első hat hónapjában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Térképre tette az agráradatokat a KSH

Térképre tette az agráradatokat a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal olyan alkalmazást publikált, amely többek között több éves mezőgazdasági és területi adatok összehasonlítását is lehet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!