2024. április 24. szerda György

Főállatorvos: A termelők hívják vissza gyanús termékeiket!

Agro Napló
A Magyarországot is elért fipronil szennyezési eset kapcsán az Országos Főállatorvos felhívta a baromfitartók figyelmét, hogy, ha illegális állatgyógyászati készítménnyel, vagy – gyanújuk szerint, a szerhamisítási ügy jóhiszemű áldozataként – hamisított készítménnyel kezelték állományukat, akkor, felelős élelmiszervállalkozóként, saját hatáskörben hívják vissza termékeiket a kereskedelemből. A felhíváshoz a Tojásszövetség is csatlakozott.

 

A fipronil szennyezési ügy mostanra számos Európai Uniós tagállamot elért. A hazai élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az eset kezdete óta fokozottan vizsgálja az ágazatot, folyamatosan zajlanak mind a laboratóriumi, mind a nyomon követési vizsgálatok.

Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy, az EU-s élelmiszerbiztonsági alapelveknek megfelelően, az elsődleges felelősség a vállalkozásoké. Az Országos Főállatorvos ezúton felhívja minden baromfitartó figyelmét, hogy amennyiben feketén beszerzett illegális állatgyógyászati készítménnyel, vagy – gyanújuk szerint, a szerhamisítási ügy jóhiszemű áldozataként – hamisított készítménnyel kezelték állományukat, akkor saját hatáskörben hívják vissza termékeiket a kereskedelemből.

A hatóság – az elmúlt napokban feltárt esetek miatt – folytatja a magyarországi vállalkozások, telepek fokozott ellenőrzését.

A Tojásszövetség csatlakozik az országos főállatorvos felhívásához

Teljes mértékben egyetért és csatlakozik a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) intéző bizottsága az országos főállatorvos azon felhívásához, hogy a tojáspiaci szereplők saját hatáskörben vonják vissza a piacról azokat a tojástételeket, amelyeket fipronilos rovarirtószer-szennyezés szempontjából gyanúsnak találnak. A Tojásszövetség kéri a tojástermeléssel és tojásforgalmazással foglalkozó vállalkozásokat, hogy tegyenek eleget az országos főállatorvos felhívásának.

Csatlakozik a Tojásszövetség intéző bizottsága Bognár Lajos országos főállatorvos közelmúltbeli felhívásához, amely arra szólította fel a tojáspiaci szereplőket, hogy önkéntesen vonják vissza a piacról azokat a tojástételeket, amelyeket fipronil-szennyezés szempontjából gyanúsnak találnak. A Tojásszövetség intéző bizottsága teljes mértékben egyetért az országos főállatorvos felhívásával, és azt kéri a tojástermeléssel és/vagy tojásforgalmazással foglalkozó tojáspiaci szereplőktől, hogy önkéntesen tegyenek eleget a felhívásnak.

Az országos főállatorvos augusztus 25-én közzétett felhívásában arra hívta fel a tojáságazati vállalkozások figyelmét, hogy az élelmiszerbiztonsági alapelvek szerint az elsődleges felelősség a vállalkozásoké. Ezért figyelmeztette a piaci szereplőket, hogy saját hatáskörben intézkedjenek termékeik visszahívásáról, ha feketén beszerzett, illegális állatgyógyászati készítményeket használtak fel, vagy - a szerhamisítási ügy jóhiszemű áldozataként - gyanújuk szerint hamisított készítménnyel kezelték állományaikat.

A Tojásszövetség kéri, hogy minden tojáspiaci szereplő tegyen eleget a felhívásnak, tehát azok is, amelyek nem tagjai a Baromfi Termék Tanácsnak (BTT). A szövetség szerint a vállalkozásoknak most különösen azokra a szállítmányokra kell odafigyelniük, amelyek importból származnak. Az élelmiszerbiztonsági követelmények még fokozottabb, minden vállalkozásra kiterjedő betartása hozzájárulhat ahhoz, hogy a tojástermelés és -forgalmazás hitelessége és presztízse javuljon a hazai fogyasztó körében – nyomatékosítja a Tojásszövetség.

A Tojásszövetség az ügyben meg kívánja várni, milyen eredménnyel zárulnak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal fipronilos vizsgálataira. A szövetség a folyamatban lévő ügyről nem kíván további sajtónyilatkozatokat tenni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Lesz-e tojás karácsonykor?

Lesz-e tojás karácsonykor?

A tojástermelők teljes kapacitással dolgoznak és igyekeznek a karácsonyi csúcsszezonban is a lakossági igényeket kielégíteni – reagált a Magyar Tojáss...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!