FM: csaknem 4 milliárd forint jut a tejtermelők támogatására

Agro Napló
Csaknem négymilliárd forint támogatást kapnak a tejtermelők az idén, a rendkívüli, 2,9 milliárd forintos európai uniós agrártámogatás mellett a kormány korábbi uniós támogatásból még több mint egymilliárd forintot juttat az ágazatnak, ami minden idők legmagasabb tejtermelői támogatása - mondta Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön, az M1 aktuális csatornán.

Emlékeztetett: Magyarország az európai tejtermelésben betöltött szerepénél jóval nagyobb, 2,9 milliárd forintos támogatást kap az EU-tól, amit a tejtermelők és a sertéstermelők között oszthat meg.

A kormány úgy döntött, hogy mivel a sertéstermelőknek jövő év január elsejétől áfacsökkentést vezetnek be, valamint idén 8,5 milliárd forintos új támogatáscsomag indult, ezért a rendkívüli uniós támogatást a tejtermelők kapják.

"Itt jobban fáj most jelen pillanatban" - fogalmazott, hozzátéve: összességében ez nem akkora összeg, amit szét lehetne osztani minden magyar állattartó között, mert akkor nem lenne észlelhető senki számára.

A tejpiaci feszültség miatt a kormány minden idők legmagasabb tejtermelői támogatását fizeti ki idén - mondta, hozzátéve, ez az összeg segíteni fog abban, hogy a vállalkozások, a helyzetet túlélve, tovább működhessenek.

A támogatást a brüsszeli döntéseket követően az év végén, vagy legkésőbb jövő év januárban kapják meg a magyar tejtermelők - közölte.

Kitért arra, hogy az elmúlt évben az európai tejpiacon komoly áresés történt, ami Magyarországon sok ezer termelőt, családot érint. Magyarországon egy év alatt 24-28 százalékkal estek a termelői árak, így a legtöbb tejtermelő alacsonyabb árat kap a megtermelt tejért, mint amennyiért előállítja. Ez tartósan nem fenntartható, beavatkozást igényel, ez így van az összes európai tejtermelő országban - húzta alá.

Az okok között Feldman Zsolt a túltermelést emelte ki, mivel megszűntek az eddigi termelést korlátozó kvóták, valamint az európai tejszektornak óriási kiesést jelentő orosz embargót és az ázsiai-kínai felvásárlás visszaesését említette.

Emlékeztetett: a feszített helyzet miatt a közelmúltban több ezer tejtermelő gazda tüntetett Brüsszelben, hogy az EU találjon megoldást.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!