MENÜ

Figyelni kell a halloween-tökök és a sütőtökök közti különbségre

Agro Napló 2020.10.26.

Október végén nagy hagyománya van a sütőtökfogyasztásnak, és – bár a Halloween hazánkban kultúridegen, kelta eredetű szokás – a tökfaragás is népszerű, emiatt nagyon kell figyelni a halloween-tökök és a sütőtökök közti különbségre felhívja mindenki figyelmét a körültekintés fontosságára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), hozzátéve: míg ugyanis a sütőtök finom csemege, addig a dísztök fogyasztása kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhat.

 

A köznyelvben „sütőtöknek” hívott kabakosok az úgynevezett téli tökök: ezeket biológiai érettségükben szedik le (vagyis a bennük levő magok szaporításra alkalmasak). Magyarországon – a területalapú támogatási adatok szerint – mintegy 1800 hektáron termesztenek sütőtököt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legnagyobb a termőterület (közel 600 hektár), de Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is 200 hektár fölött van. Az egyik híres, elterjedt hazai fajta a Nagydobosi, illetve jellemző még a Kiszombori, az Óvári hengeres és az Orange (sonkatök). Az import elhanyagolható, ezer tonna alatt volt az elmúlt években.

Hazánkban a sütőtökfogyasztás mennyisége évről évre lassan, de biztosan növekszik, és az őszi-téli hónapokra koncentrálódik. A sütőtök íze édes, textúrája kellemes. Formája és színe nagyon sokféle, lehet narancssárga és kerek, de akár hosszúkás vagy szögletes, kékes, zöld, szürke, fehér héjú. Beltartalmi értékét a nagy karotintartalom, C-vitamin-tartalom, a magas kalcium- és foszfortartalom adja, valamint magas a szénhidráttartalma. Ha szeletben vesszük, figyelni kell arra, hogy a húsa szép egységes narancsos színű legyen. Egészben vásárolva pedig ügyelni kell arra, hogy meglegyen a kocsánya. A felszeletelt sütőtököt a hűtő zöldséges rekeszben, fóliába csomagolva lehet tárolni, de csak rövid ideig. Fogyasztható például sütve, krémlevesként, ivóléként, valamint a kicsik bébiételként, de húsok mellé, párolva köretként is.

A Halloween Magyarországon kultúridegen, kelta eredetű szokás. Amit a zöldségesek, áruházak általában  - de nem minden esetben - Halloween-tök néven árulnak, az biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Utóbbiakat étkezési célra még zsengén szedik le, de termésük éretten – ahogy a Halloween-tököt is leszedik – már kemény és ehetetlen. Magyarországon a Halloween-tök dísztípusa terjedt el, ami nem ehető – figyelmeztetnek a szakemberek

Az úgynevezett Halloween-tök nagy, narancssárga színű, és alapvetően díszítési célra szánt, nem étkezésire. Többféle Halloween-tök kapható hazánkban, a 2-3 kilogrammos fajtáktól (Gomez F1 – élénk narancssárga) a 9-18 kilósokig (Cronus F1 – enyhén lapos, bordázott termésű). Érdemes tudni, hogy különösen a kisméretű, dekoratív fajták sok keserűanyagot (Cucurbitacin) tartalmaznak. Ezek a keserű ízű tökök mérgezőek lehetnek, de az ízük jellemzően elég kellemetlen