MENÜ

Fenntarthatóbb élelmezési rendszerért dolgozik Magyarország

Agro Napló 2021.03.29.

Egy fenntarthatóbb élelmezési rendszer kialakításáért dolgozik Magyarország különös tekintettel arra, hogy az Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozóját idén szeptemberben rendezik meg az ENSZ főtitkárának kezdeményezésére – tájékoztatta lapunkat a szaktárca.

Bencsik Dávid, fotó: AM

 

Ennek az eseménynek a kapcsán folytatott egyeztetést Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium (AM) nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az élelmezési csúcstalálkozó létrejöttét segítő, magas szintű ENSZ-tanácsadóval, David Nabarróval.

„Magyarország aktívan részt vesz a csúcstalálkozóra történő felkészülésben, ugyanis tisztában vagyunk azzal, hogy a fenntartható mezőgazdaságnak és élelmezésnek óriási szerepe van a Fenntartható Élelmezési Célok 2030-ra történő elérésében” – húzta alá Bencsik Dávid, a program magyarországi párbeszédért felelős koordinátora. Véleménye szerint büszkeségre ad okot, hogy a fontos csúcstalálkozó tanácsadó testületében is jutott hely Magyarországnak, Kálmán Zoltánnak, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) állandó magyar képviselőjének személyében.

„Örülünk, hogy részesei lehetünk ennek a fontos folyamatnak, amely meghatározza gyermekeink jövőjét” – fogalmazott a helyettes államtitkár, aki tárgyalópartnerének beszámolt arról, hogy milyen konkrét lépéseket tesz Magyarország a témával kapcsolatos párbeszéd kialakítása érdekében. Ennek fontos eleme az Agrárminisztérium által kezdeményezett kormányzati szintű párbeszéd áprilisban, valamint májusban, a civil szféra bevonásával zajló megbeszélés. Ez utóbbit Varga Judit, a nagy sikerű Gasztrohős Program vezetője szervezi, akit az Élelmezési Csúcstalálkozó Élelmezési Bajnokának neveztek ki.

A szeptemberi nemzetközi kongresszus témái között lesz: a biztonságos és tápláló élelmiszer biztosítása, a fenntartható fogyasztási sémák, a természetbarát termelés, valamint a megélhetés javítása.

David Nabarro és Bencsik Dávid egyetértett abban, hogy a visegrádi négyek tagállamainak hasonló gondolkodásmódja, körülményei és problémái jó alapot teremthetnek a regionális szintű párbeszéd megvalósításához is a V4-es magyar elnökség idején. Magyarország elkötelezett az Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozójának céljai mellett – közölte a megbeszélésen Bencsik Dávid, az AM helyettes államtitkára.