2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Felkészült a hamarosan kezdődő egységeskérelem-beadási időszakra a NAK

Agro Napló
Idén április 7-től május 17-ig adhatóak be szankciómentesen az egységes kérelmek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felkészült arra, hogy a tavalyihoz hasonló módon a rendkívüli helyzetben is segítsen mintegy 110-120 ezer tagjának a támogatások lehívásában – közölte lapunkkal a köztestület.

Ebben az évben április 7-től adhatóak be az egységes kérelmek, amelyek szankciómentes benyújtási határideje – mivel május 15. szombatra esik – 2021. május 17. Aki ezt elmulasztja, május 18. és június 9. között még beadhatja a kérelmet, de ezek esetében munkanaponként 1 százalékos támogatáscsökkentést alkalmaznak. A 2021. június 9-ét követően benyújtott egységes kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják. A 2021. május 17-ig beadott kérelmeket adatváltozás keretében, szankciómentesen 2021. május 31-ig, késedelmi szankcióval június 9-ig lehet módosítani. Kivételt képeznek ez alól az állatalapú közvetlen támogatási kérelmek, amelyek 2021. május 17. után csak szankcióval módosíthatóak.

A kérelembeadás során 44 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. Változás az előző évhez képest, hogy idén már nem az egységes kérelem keretein belül kell a karácsonyfaültetvény-támogatást igényelni, hanem az erre kialakított új, elektronikus felületen, április 15-30. között. Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár (MÁK) online felületén, a www.mvh.allamkincstar.gov.hu/e-ugyintezes oldalon lehet benyújtani.

A falugazdászok – a tavalyi évhez hasonlóan – idén is telefonon keresik meg a gazdálkodókat, és lehetőség szerint ugyancsak telefonon segítenek a kérelmek beadásában. A tavalyi tapasztalatok alapján ebben a formában is zökkenőmentes volt a kérelmek benyújtása, egy felmérés keretében megkérdezett kamarai tagok több mint 80 százaléka kényelmesebbnek tartotta a telefonos beadást. Tavaly a kérelmek 86 százalékát így nyújtották be a falugazdászok. Amennyiben szükségessé válna a személyes ügyintézés, arra csak előzetes időpont-egyeztetés után lesz lehetőség. A személyes ügyintézéshez a NAK biztosítja a járványügyi előírásoknak megfelelő körülményeket, védőeszközöket (kézfertőtlenítőt, gumikesztyűt, egyszer használatos tollat).

Azon kamarai tagok, akik a korábbi években nem vették igénybe falugazdász közreműködését a kérelembeadáshoz, de idén szeretnék kérni, keressék a kamara központi ügyfélszolgálatát a +36-80/900-365 számon vagy az ugyfelszolgalat@nak.hu címen, illetve lekérdezhetik majd a lakóhelyükhöz legközelebbi falugazdászok elérhetőségeit a NAK portálján várhatóan az egységeskérelem-beadási időszakkal egyidejűleg induló falugazdász-keresőben.

Az idei évtől kezdődően már nincs szükség az őstermelői igazolvány megújítására. A NAK kéri tagjait, hogy a kérelem-beadási időszakra tekintettel az őstermelői tevékenységgel, családi gazdasággal kapcsolatos ügyekkel csak sürgős és indokolt esetben keressék falugazdászukat.

A korábbi években rendre a támogatási kérelmek mintegy 70 százalékát a kamara falugazdászai adták be. Tavaly a május 15-i határidőig a 166 903 kérelemből 113 446-ot kamarai közreműködéssel nyújtottak be a gazdálkodók. Ennek is köszönhetően Magyarországon – az Európai Unióban szinte egyedülálló módon – sikerült a megszokott rendben beadni az egységes kérelmeket, így a termelők időben hozzájuthattak a 2020-as támogatásokhoz. Ezzel szemben tavaly a koronavírus-járvány miatt a legtöbb uniós tagállam kérte a benyújtási határidő elhalasztását – olvasható az összefoglalóban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!