Félidőnél a támogatáskérelmi időszak

Agro Napló
Az idén közel 50 jogcímen várja a Magyar Államkincstár a gazdálkodóktól az egységes támogatási kérelmeket. A benyújtási időszak félidőnél tart, bizonyos területeken több fontos változással is találkozhatnak a termelők. Az elmúlt évekhez hasonlóan a területalapú támogatás mellett a termeléshez kötött támogatásokra is ebben az időszakban kell benyújtani az igényeket.

Május 15-ig nyújthatják be idén a gazdálkodók a nemzeti és európai uniós forrásból finanszírozott közvetlen támogatásokra a kérelmeket a Magyar Államkincstárhoz (MÁK). A kérelmeket a beadást követően június 9-ig lehet szankciómentesen módosítani. A határidőre kiemelten érdemes figyelniük az érintetteknek, mert a késlekedés alatt naponta egy százalékkal csökken a kifizethető összeg - írta a Magyar Nemzet.

Az idén több fontos változás érinti a termelőket. Egyebek mellett bővül a termeléshez kötött jogcímre bejelenthető kultúrák köre: ezentúl támogatás kérhető az oregánó (szurokfű), a kivi, a datolyaszilva és a füge termelésére is. Könnyítés, hogy az ökológiai jelentőségű másodvetés akkor is elfogad­ható zöldítési területként (úgynevezett ­EFA-területként), ha azt a beforgatás helyett más módon dolgozzák be a talajba. A módosítás célja a forgatás nélküli talajművelés ösztönzése az arra alkalmas területeken. A MÁK összefoglalója szerint a jogszerű földhasználattal kapcsolatos nyilatkozat megtételére csak elektronikus úton kerülhet sor. A vetőmagcélra termesztett növényeknél a termelőnek be kell jelentenie a szaporítóanyag-célú termesztést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). Ennek hiányában a kárenyhítő juttatás számítását az alapnövény adatai alapján végzik.

További változás, hogy a fóliás termesztésnél az idei évtől az egységes fogalomtárban szereplő „termesztőberendezésben termesztett növény” meghatározását kell alkalmazni, és ennek értelmében a talaj fóliatakarása és a fóliaalagút használata nem megengedett. A MÁK az idei egységes kérelmek beadása során is alkalmazza az előzetes ellenőrzést, amely nagymértékben segíti, hogy a gazdálkodók hibátlan kérelmeket nyújtsanak be.

A jogszerű földhasználatról szóló nyilatkozatot – a hibás benyújtás elkerüléséért – az idén is ellenőrzi az államkincstár

A közvetlen támogatások benyújtási időszaka az uniós agrárpolitika egyes pillérét érinti. Ennek egyik része a területalapú- és zöldítési támogatás, valamint a termeléshez kötött támogatás. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara összefoglalójából kiderül: hektáronkénti alaptámogatás mellett a ­Natura 2000-es erdő- és mezőgazdasági területeken folytatott művelésre többlettámogatás jár. Ezeken a területeken sokkal szigorúbb feltételekhez kötött a gazdálkodás, ezért a tevékenység is költségesebb. Termeléshez kötött támogatást igényelhetnek a szemes- és szálasfehérjetakarmány-termesztők is, idetartozik egyebek mellett a szója, a borsó vagy a lucerna. Az államkincstár az erdőtulajdonosoktól is várja a kérelmeket, erdőtelepítésre is igényelhető támogatás, de hozzájárulás vehető igénybe az ipari célú fásításra is. Uniós és nemzeti forrásból is jogosultak támogatásra a hízott bika, a húshasznú anyatehén és a tejhasznú tehén tartói, kiegészítve a tejtámogatással.

A termeléshez kötött jogcímeken felül a fiatal gazdálkodók és az ökológiai termelők is május 25-ig nyújthatnak be további támogatásra kérelmet. Emellett folytatódik a kistermelői program is. A kistermelői támogatási rendszer pedig a közvetlen támogatások helyett jelent a kisebb területen gazdálkodóknak egy könnyen átlátható, kevesebb adminisztrációval járó, kiszámítható formát. Az összeg legalább 500 euró és legfeljebb 1250 euró lehet. Az egységes kérelmek benyújtási időszaka nem azonos a közös agrárpolitika kettes pillérjének, a Vidékfejlesztési program pályázati időszakával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!