MENÜ

Félidőben a nyári szezonális ellenőrzés-sorozat

Agro Napló 2020.08.13.

Véget ért a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza július 31-ével – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nélbih) honlapján.

 

A Nébih irányításával zajló országos akció során csaknem 3 ezer ellenőrzésen több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki a területi élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek. Az ellenőrök összesen mintegy 8900 hazai és külföldi élelmiszertételt is megvizsgáltak, amelyekből 6,56 tonnát – mintegy 1,7 millió forint értékben - kellett kivonniuk a forgalomból.

A július 1-jén indult a teljes élelmiszerláncra kiterjedő nyári szezonális ellenőrzés-sorozat, amit – a Nébih koordinálásával – a megyei kormányhivatalok szakemberei végeznek. A vizsgálatok többek között a turisztikai szempontból frekventált helyeken működő kereskedelmi és vendéglátó létesítmények, a mozgóboltok és a büfékocsik tevékenységére fókuszálnak, de a fagylalt előállítását és forgalmazását, valamint az ifjúsági- és gyermektáborok étkeztetését is érintik.

A szakemberek az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszerbiztonsági feltételeit, valamint a termékek minőségét és nyomon-követhetőségét ellenőrzik. A nyári melegben kiemelten fontos szempont a hűtési lánc folyamatos fenntartása. Az akció első szakaszában az ellenőrök fűszerezett, pácolt előkészített hústermékekből és fagylaltokból mintát is vettek a laboratóriumi vizsgálatokra – olvasható az ismertetésben.