Fejleszteni kell a magyar sajtkultúrát, előtérben a különlegességek

Agro Napló
A magyar sajtkultúra fejlesztése a kormány és a sajtkészítők közös feladata, különös tekintettel a magyar sajtkülönlegességek bemutatására, ugyanis "a magyar sajt közös ügyünk" – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára a VII. Magyar Sajtmustra megnyitóján Budapesten.
Fotó: Fekete István/AM

Feldman Zsolt a Magyar Sajtkészítők Egyesülete által szervezett rendezvényen – a kormányzati hírportál közlése szerint - kiemelte: a kormány számára fontos a minőségi kézműves sajtok készítőinek támogatása, akik a elsősorban rövid ellátási láncban, közvetlen értékesítéssel szeretnék elérni a vásárlókat. Ezért a következő időszakban pályázat útján beruházásaikhoz is segítséget kapnak.

Jelezte: az Agrárminisztérium a Magyar Élelmiszerkönyv módosításán dolgozik, a következő időszakban életbe lépő változások a magyar sajtágazat eredményességét, illetve a magyar tejtermelők és sajtkészítők munkájának könnyítését szolgálják.

Feldman Zsolt, fotó: Fekete István/AM

Hozzáfűzte: az új szabályozás egyebek mellett érinti majd a legnépszerűbb és legismertebb magyar sajtot, a trappistát is. A megnyitót követően hirdették ki a sajtverseny eredményét is. Az elbírált sajtok készítői termékeik értékelése nyomán arany, ezüst vagy bronz minősítésről szóló oklevelet vehettek át.

Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének általános alelnöke a helyszínen az MTI-nek elmondta: a VII. Magyar Sajtmustrán termékeikkel többnyire mikro, kis- és közepes vállalkozások képviseltették magukat termékeikkel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kész a vészforgatókönyv az ASP ellen

Kész a vészforgatókönyv az ASP ellen

Régi növényfajták visszatérését és újak megjelenését is hozhatja a klímaváltozás az agrárminiszter szerint. Rendkívüli intézkedési tervvel készül a sz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!