Fegyveres konfliktusok és időjárási sokkok súlyosbítják az éhezést sok országban

Agro Napló
Az elhúzódó fegyveres konfliktusok és az időjárási sokkok okoznak súlyos élelmezési problémákat, különösen Afrika déli részén és a Közel-Keleten, elengedhetetlenné téve a humanitárius beavatkozást, figyelmeztet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Fotó: FAO

Csakúgy, mint három hónappal ezelőtt, 39 ország, közülük 31 afrikai, hét ázsiai és egy karibi (Haiti) élelmezési helyzete indokolná a külső támogatást. A FAO szakértői szerint mindez az időjárási szélsőségek és hosszúra nyúló konfliktusok miatt alakult így. Utóbbi főleg Kelet-Afrikában és a Közel-Keleten, míg a száraz időjárás inkább Dél-Afrikában jellemző.

Jemenben a konfliktus miatt közel 18 millió ember számára nem megoldott a napi rendszeres, tápláló étkezés, ők azonnali segélyre szorulnak.

A Közép-Afrikai Köztársaságban a lakosság 43% küzd hasonló problémákkal a feszült belpolitikai helyzet és az elmúlt évek csökkent mezőgazdasági termelése, továbbá a nem működő piacok miatt.

Afrika déli részén az elmaradt esőzések megakadályozták a haszonnövények megfelelő fejlődését, főleg Malawi és Zimbabwe lakossága néz szűkös időszak elé.

A csapadék mennyisége a Közel-Keleten is elmaradt az ideálistól, különösen Afganisztán és Szíria várható gabonatermését megtépázva. Utóbbi országban közel 6,5 millió ember élelmezése nem megoldott, és további 4 millióan vannak bizonytalan helyzetben.

Mindeközben Kelet-Ázsiában jó évnek néznek elébe, miután a kedvező időjárás India és Banglades búzatermelését rekord magasságokba lökte.

A gabonatermelés az 52 tagú alacsony jövedelmű élelmiszerhiánnyal küzdő országcsoportban 490 millió tonna körül lesz, mintegy 19 millió tonnával több az elmúlt öt év átlagánál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!