Fazekas Sándor: az uniónak sürgősen segítenie kell a sertés- és tejágazaton

Agro Napló
Rendkívül súlyos helyzet alakult ki az európai tej- és sertéspiacon az alacsony felvásárlási árak, továbbá az ukrán és az orosz embargó miatt, az uniónak sürgősen be kell avatkoznia - mondta a földművelésügyi miniszter az MTI-nek telefonon pénteken.

Fazekas Sándor kétnapos találkozón vett részt Prágában, ahol a visegrádi országok (V4), valamint Bulgária, Románia, Szlovénia és Ausztria agrárminiszterei voltak jelen.

A miniszter elmondta: a magyar álláspont szerint a jelenlegi kritikus helyzetért nem a gazdák felelősek, azonban ők fizetik meg például az ukrán és az orosz válság árát. A gazdák veszteségét pedig a multik nyereségként könyvelik el, ezért az uniónak sürgősen be kell avatkoznia - jelentette ki.

Felvetette, hogy Magyarországon is működhetne az a rendszer, amiben a kiskereskedelmi láncok a sajátmárkás termékeknél visszatérítést adnak a tejtermelőknek. Hozzátette: meg kell fontolni, hogyan lehet elérni, hogy valamennyi termelő részesüljön ilyen segítségben.

A tej- és sertéspiaci alacsony felvásárlási árak ellensúlyozására a V4-ek szerint fontos lenne a közös agrárpolitikán kívüli forrásokat, exporttámogatást is igénybe venni - mondta.

Fazekas Sándor beszámolt arról, hogy a rendkívül súlyos fagykárral is foglalkoztak a tanácskozáson. Elmondta: a gazdák bízhatnak a kárenyhítési rendszerben és uniós szinten is meg kell fontolni a segítségnyújtást. Folyamatban vannak a felmérések a fagykárról, elképzelhető, hogy a 30 százalékot is meghaladja a gyümölcsösökben okozott kár - számolt be a miniszter.

Kitért arra, hogy megbeszélést folytatott az új szlovák agrárminiszterrel is, amely során megállapodtak egy magyar-szlovák mezőgazdasági vegyesbizottság létrehozásában, ahol a tej- és sertés-feketekereskedelemmel, valamint a mindkét ország piacára nehezedő importnyomással foglalkoznak.

Fazekas Sándor elmondta: Magyarország kárókatona-ritkítási programot folytat, mivel az évi 22 ezer tonnás haltermelésből 3500 tonnát pusztít ki a tavakból ez a madár.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Trappista sajt becsülete a tét!

A Trappista sajt becsülete a tét!

A fogyasztói tudatosság emelkedésével nagyobb társadalmi igény mutatkozik a jó minőségű élelmiszerek iránt, így a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) kibővülh...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!