Farkas Sándort választották a MÁSZ elnökének

Agro Napló
A Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSz) küldöttközgyűlése 4 éves időtartamra, az ernyőszervezet élére egyhangú döntéssel Farkas Sándort választotta. A magyarországi szarvasmarha-, sertés-, ló-, szamár-, juh-, kecske-, csincsilla-, méh-, és kisállattenyésztő-szervezeteket tömörítő szövetség március 3-án Herceghalomban tartotta tisztújító küldöttközgyűlését.

Fekete Balázs leköszönő elnök beszédében hangsúlyozta: az elmúlt 8 év során, a MÁSz vezetőjeként mindig a szakmaiságra, a párbeszédre és a tenyésztők aktív segítésére helyezte a hangsúlyt. A szövetség működését természetesen nem lehet és nem is kell függetleníteni a piaci, szakmapolitikai folyamatoktól, a szabályozási környezettől, ezekhez alkalmazkodni kell úgy, hogy közben ne sérüljenek a MÁSz alapvető céljai, mint pl. a tenyésztőszervezetek egységes képviselete, a tenyésztői munka kormányzati és társadalmi elismertetése vagy a tradíciók ápolása – hangsúlyozta Fekete Balázs, aki 2008-tól, két cikluson keresztül töltötte be a szövetség elnöki pozícióját.

Úgy gondolom, a MÁSZ megfelelő szakmai tekintéllyel és elismertséggel rendelkező szakmai szervezet, amelynek komoly szerepe lehet abban, hogy a tenyésztői munka becsülete a megérdemelt helyére kerüljön Magyarországon - fogalmazott a MÁSz új elnöke, Farkas Sándor.

Hiszem, hogy a magyar állattenyésztési ágazatok jövője jobbá tehető – jelentette ki, majd hozzátette: potenciális erőt kell képviselniük a magyar gazdáknak, amely meghatározó lehet a társadalmi kérdésekben való döntések során. Az élelmiszer, akárcsak a víz, stratégiai termék, amelynek előállításában az állattenyésztőknek meghatározó szerepe volt, van és lesz is. Magyarország természeti adottságai kiválóak, amelyek lehetővé teszik, hogy a lakosság élelmiszerfogyasztásának többszörösét tudjuk megtermelni. Persze hosszútávon csak akkor lesz meghatározó az agrárium, ha a benne dolgozók megtalálják számításukat – szögezte le az új MÁSz elnök.

A tisztújító küldöttközgyűlés helyszíne szimbolikus, hiszen a NAIK Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézete és a MÁSz között kezdetektől fogva kiváló együttműködés folyik. Farkas Sándor beszédében kiemelte: az oktatás, a kutatás és az innováció egy olyan közös pont a különböző fajták és hibridek tenyésztését irányító szervezeteknél, amelynek összehangolásában a MÁSz-nak meghatározó szerepe lehet. A jövőnk múlik azon, milyen szakemberképzés folyik az országban, kik fogják átvenni tőlünk a munkát, az állattartó telepek, üzemek vagy a tenyésztőszervezetek irányítását. Ebben nagyon sok közös teendőnk van még – mutatott rá a szakember.

Egy a célunk, egy a lehetőségünk és egy a jövőnk. A kölcsönös együttműködéssel erősíteni kell a Magyar Állattenyésztők Szövetségét, hiszen az összefogás elengedhetetlen – hangsúlyozta Farkas Sándor.

A tisztújító küldöttközgyűlésen az Elnökön kívül, a két Társelnököt, az új Elnökség, valamint a Felügyelő Bizottság tagjait is megválasztották, továbbá átadták a 2016-os Magyar Állattenyésztésért díjakat, amelyeket Papócsi László (posztumusz) és Horn Péter kaptak.

A 28 tenyésztőszervezetet tömörítő Magyar Állattenyésztők Szövetségét 1995-ben hozták létre a szarvasmarha-, sertés-, ló-, és juhtenyésztőket összefogó faji szövetségek a magyar állattenyésztők egységes képviselete érdekében. A szövetség egyik alapítója és egyben első elnöke Papócsi László volt, aki 2015. december 14-én hunyt el, így a díjat fia, Papócsi Péter vette át.

Horn Péter akadémikus az állatgenetika nemzetközi hírű tudósa, kezdetektől fogva aktívan segítette a tenyésztőszervezetek munkáját. 2000-től két cikluson át volt a MÁSz társelnöke, 2008-tól pedig a Magyar Juh-, és Kecsketenyésztő Szövetség elnöke.

Forrás: MÁSZ


MÁSZ tisztségviselők:

Elnök:

Farkas Sándor

Társelnökök:

prof Dr. Mihók Sándor (Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége elnöke)

Kiss György (Magyar Juh-, és Kecsketenyésztő Szövetség alelnöke)

Elnökségi tagok:

Magyar Szarvasmarhatenyésztők Szövetsége

Baranyai Sándor, Bognár László, Dr. Füller Imre, Dr. Márton István

Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége

Fekete Balázs, Kőrösi Krisztina, prof Dr. Mihók Sándor, Papp István

Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége

Eicher József, Kiss György, Horváth István, Simon Gyula

Magyar Juh-, és Kecsketenyésztő Szövetség

Dr. Annaházi László, Bögréné Bodrogi Gabriella, Juhász Pál, Hajduk Péter

Kisállatnemesítők Génmegőrző Egyesülete

Koppány Gábor

Csincsillatenyésztők Országos Szövetsége

Pothácky Lajos

Méhtenyésztők Országos Egyesülete

Horváth János

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!