MENÜ

FAO-magyar együttműködés a fenntartható élelmezésért

Agro Napló 2021.04.14.

A világ élelmezési rendszereinek fenntarthatóvá alakítása nemcsak a FAO számára fontos, hanem összhangban áll a Magyarország érdekeivel is; erről a kérdéskörről egyeztetett videokonferencia keretében április elő felében Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium (AM) nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgató-helyettesével, Vlagyimir Rahmanyinnal – közölte a szakminisztérium lapunkkal.

Bencsik Dávid, fotó: AM

 

A megbeszélésen a felek hangsúlyozták, hogy a FAO-magyar együttműködés révén közelebb lehet jutni a fenntartható mezőgazdasághoz és élelmezéshez. Magyarország egy évtizede ad otthont a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Hivatalának, valamint globális Szolgáltató Központjának. Emellett agrár-ösztöndíjprogrammal és a szervezet munkájának szakmai támogatásával évről-évre aktívan segíti a fenntarthatósági célok elérését.

A helyettes államtitkár elmondta: az Agrárminisztérium tevékenyen részt vállal az ENSZ szeptemberre tervezett Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozójának előkészítésében, továbbá hangsúlyozta, hogy a program magyar koordinátoraként a magyar álláspont kialakítása mellett kezdeményezni fogja a V4-tagállamok szempontjainak közelítését is, amellyel kapcsolatban a főigazgató-helyettes is felajánlotta együttműködését. A felek várakozással tekintenek az idén novemberi Planet Budapest rendezvény elé, ahová a tervek szerint ellátogat a FAO főigazgatója, a kínai Qu Dongyu is. Emellett Bencsik Dávid tájékoztatta tárgyalópartnerét arról, hogy a FAO Tanácsának független elnöki pozíciójára Kálmán Zoltán nagykövet is benyújtotta pályázatát – olvasható az agrártárca ismertetésben.