Falugondnokok tagságának szabályozása

Agro Napló
Az utóbbi időben számos téves tájékoztatás látott napvilágot a „881003 Falugondnoki és tanyagondnoki szolgáltatás”, és a „8810: Idősek, fogyatékosok szociális ellátása bentlakás nélkül szakágazatból: a falugondnoki és tanyagondnoki szolgáltatás” ÖVTJ és TEÁOR szám vonatkozásában.

Emiatt több megkeresés is érkezett a kamarához azzal kapcsolatban, hogy azon személyek is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tagjaivá válnak-e ezen ÖVTJ és TEÁOR szám alapján, akik például önkormányzat vagy civil szervezet alkalmazottjaként látják el ezt a feladatot. Természetesen az, aki munkavállalóként látja el ezt a feladatot, nem válik a NAK tagjává, hiszen nem is neki, hanem az őt foglalkoztató szervezetnek keletkezne ebben az esetben kamarai tagsága.

Azonban a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló 2012. évi CXXVI. törvény alapján nem tagjai a kamarának az önkormányzatok, egyesületek, alapítványok stb. Így természetesen, amennyiben ezen szervezetek a fenti ÖVTJ, TEÁOR szám szerinti tevékenységet végzik, úgy sem ők, sem a feladatot ténylegesen ellátó munkavállalójuk nem lesz kamarai tag. A 881003 ÖVTJ és a 8810 TEÁOR szám alapján a fent jelzett törvény 2. §-ában meghatározott azon gazdák és gazdálkodó szervezetek lesznek a törvény erejénél fogva a NAK tagjai, akik az említett ÖVTJ, TEÁOR számot felveszik tevékenységi köreik közé, és megfelelnek a kamarai törvény által meghatározott minden tagsággal kapcsolatos egyéb rendelkezésnek.

Forrás: nak.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!