Ezernyi magyar magot gyűjtöttek

Agro Napló
Európa hat legsikeresebb LIFE-finanszírozású természetvédelmi programja közé választották a hazai Pannon Magbank LIFE+ programot.

Május végén az Európai Bizottság „Best of the best” címmel tüntette ki és Európa hat legsikeresebb LIFE-finanszírozású természetvédelmi programja közé választotta a Földművelésügyi Minisztérium által is támogatott Pannon Magbank LIFE+ programot. Az értékelésben a 2015-ben lezárult természetvédelmi projektek vehettek részt. Az első válogatásban megnevezték a 27 legjobb pályázatot természetvédelem, biodiverzitás és kommunikációs témakörökben – ezeket „Best LIFE project” díjjal jutalmazták; majd közülük került ki a hat legjobb. A díjakat a Green Week rendezvénysorozat keretében adták át Brüsszelben, ahol a díjazottaknak lehetőségük volt bemutatni természetvédelmi programjukat.

Meghaladta az előzetes elvárásokat

A Növényi Diverzitás Központ (NöDiK) koordinálásával megvalósult példanélküli törekvés első lépéseként létrejött a Pannon Magbank, amely az öt éves program végére a hazánkban vadon élő őshonos flóra mintegy 50 százalékának, azaz 800 fajnak a begyűjtését és magbanki tárolását vállalta. A program nemcsak sikeresen teljesítette, hanem meg is haladta a vállaltakat, 2014 végéig mintegy 910 faj 1853 magtételének gyűjtését és tárolását valósította meg, amely magában foglalta 204 védett faj 364 magtételét és 45 fokozottan védett faj 76 magtételét.

A NöDiK-ben elkészült a Pannon Magbank laborépülete, ahol a magminták tisztítását, vizsgálatát és csíráztatását végzik a NöDiK szakemberei. A munka során nyert adatokat saját fejlesztésű adatbázisban rögzítették, hogy a későbbiekben is kiértékelhetőek, felhasználhatóak legyenek.

A programban társult kedvezményezettként részt vevő MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének munkatársai egy visszatelepítési kísérlet során, tíz homokgyepi fajt vizsgálva igazolták, hogy a Pannon Magbankban őrzött magminták alkalmasak élőhelyek helyreállítására, fajok visszatelepítésére.

A pályázathoz a Földművelésügyi Minisztérium biztosított társfinanszírozást, valamint az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága is részt vett a programban mint társult kedvezményezett.

Forrás: NAK

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!