MENÜ

Európai Madármegfigyelő Napok október elején

Agro Napló 2020.09.29.

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programjait a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára több, mint negyedszázada; az idei eseménysorozatra október első hévégéjén kerül sor – tette közzé honlapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), mint a program magyarországi koordinátora és a BirdLife International hazai képviselője.

 

A tájékoztatás szerint a rendezvény egyrészt európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másrészt az ingyenes országos eseményekkel sokakat lehet megszólítani és kicsábítani a szabadba.

Az akció egyben verseny is az európai államok között.  A játékban a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek. Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.

Az EMN során begyűjtött megfigyelési adatokat 2017 óta egy online felületen várják, ami ide kattintva található meg, illetve elérhető az MME honlapjáról is. Kérjük,  Ennek használata egyszerű, csak a szokásos adatokat kell kitölteni, és ezután el kell küldeni. A felület okostelefonon is működik, így az akár terepen is kitölthető, a mi körülbelül egy percet vesz igénybe.  Az e-mailben, vagy a régi táblázatos formában vagy telefonon küldött adatokat nem tudják fogadni – tájékoztat az MME.

A beküldött részvételi és megfigyelési adatokat október 4-én vasárnap 16-17 óra között összesítik, majd 17 órakor továbbítják a nemzetközi koordinációs központba, aminek évről-évre más ország ad otthont.

Az MME tájékoztatása megjegyzi: akkor is részt vehet bárki a madármegfigyelésben, ha nem kíván valaki a szervezett túrához csatlakozni. Számlálja meg kertje madarait, sétáljon a közeli parkban és erdőben barátaival, családtagjaival, és juttassa el az MME-hez észlelési eredményeit, így egyéni részvételével is hozzájárulhat mindenki Magyarország sikeres részvételéhez az akcióban – kérik az esemény magyar szervezői.