Európa legnagyobb tetőkertje – mezőgazdasági termelés a város felett

Agro Napló
Várhatóan 2022-ben készülhet el Franciaország legnagyobb kiállítási központjának, a párizsi Expo Porte de Versailles 6. pavilonjának a tetején Európa legnagyobb zöldtetője a szaksajtóban közzétett információk szerint.
Fotó: epiteszforum.hu

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ismertetője arról ad hírt, hogy a szóban forgó városi kert mintegy 14 000 négyzetméter területet fed majd le, ami mintegy két futballpályányi területnek felel meg. A Párizs 15. kerületében található kiállítótér azzal a céllal jött létre, hogy népszerűsítse a fenntartható városfejlesztés modelljét, és alternatívákat kínáljon a mezőgazdaság számára is.

Az elképzelések alapján 30 különféle növényfajt termesztenek majd itt organikusan, így például a tetőkert egy peszticidektől és vegyianyagoktól mentes tér lesz, ami az elképzelések szerint a városi biológiai sokféleségnek is kedvezhet. További kialakított zöldfelület  különlegessége lesz az is, hogy újszerű technológiákat alkalmaznak a termesztés során, mint például a hidroponika (vagyis a növények kókuszrost szubsztrátumon nőnek), illetve az  aeroponika (növényt felfüggesztik, a gyökerek a szabadban pedig könnyedén elérhetik az „oxigéntelítettség” állapotát).

A zöldtető tervezői az Agripolis és a Cultures en Ville cégek. Becsléseik szerint a kertben naponta közel 1 tonna gyümölcsöt és zöldséget állítanak majd elő, ez a mennyiséggel előreláthatólag a környező üzletek és a helyi vállalkozások, valamint a környékbeli családok ellátása is biztosítható. A tervezők a projekt kapcsán bizakodóak, és remélik, hogy a modellt más nagyvárosokba is továbbvihetik majd.

A városi kert 22 kertésznek ad majd munkát, ezen kívül egy rendezvényhelyszínt és egy éttermet is terveztek a közvetlen közelbe, ahol a megtermelt friss és szezonális ételeket lehet fogyasztani. A tervek szerint a városlakókat is igyekeznek majd bevonni a kertgondozásba: 135 kiadó parcellát hoznak létre, amelyeket évente és négyzetméterenként mintegy 320 euróért – mintegy 100 ezer forintért – bárki kibérelhet és gondozhat a város felett, 15 méter magasban.

Korábban más nagyvárosok is elindultak már a városi mezőgazdaság újjáélesztésével az utcákon, háztetőkön, ilyen például a közismert tokiói City Farm vagy New York legnagyobb városi kertje, a  Brooklyn Grange, amely az északi körúton található ipari épületek tetején megvalósított fenntartható mezőgazdasági projekt. Azonban az új párizsi tetőkert vélhetően úttörő lesz mind termesztéstechnikákban, mind a szén-dioxid-lábnyom minimalizálásában, ami kiemelten fontos egy olyan országban, ahol az élelmiszerek által megtett szállítási átlagos távolság körülbelül 1200 kilométer – tartalmazza az összefoglaló.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!