Európa GMO-mentességének megőrzése a biológiai sokféleség védelmét is szolgálja

Agro Napló
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a lett EU-elnökség meghívására részt vett az uniós környezetvédelmi miniszterek Rigában, 2015. április 14-15-én megtartott tanácskozásán.

A miniszterek megvitatták a biológiai sokféleség védelmének aktuális kérdéseit, különös tekintettel a biodiverzitási szempontok figyelembe vételére a különböző szakterületeken. A magyar tárcavezető a tanácskozás alkalmával folytatta a GMO-mentes Európáról szóló kezdeményezése érdekében megkezdett magas szintű egyeztetéseit.

2011-ben, Magyarország európai uniós elnöksége alatt fogadták el a tagállamok a 2020-ig szóló EU Biológiai Sokféleség Stratégiát, amely a biológiai sokféleség csökkenésének és az ökoszisztéma-szolgáltatások állapotromlásának megállítását célozza. A Stratégia félidejéhez közeledve a miniszterek úgy értékelték, hogy az elért eredmények ellenére még sok a tennivaló. Szükség van a természeti rendszerek és a megőrzésükre irányuló erőfeszítések pozitív gazdasági hatásainak pontosabb kimutatására, értékelésére, például a munkahely-teremtés, a természet által nyújtott javak vonatkozásában. Ehhez elengedhetetlen az ökoszisztémák és szolgáltatásaik állapotának uniós felmérése, térképezése, közgazdasági szempontú értékelése, a Stratégia célkitűzéseinek megfelelően.

Fontos továbbá a természetvédelmi értékek megőrzésére irányuló erőfeszítések közvetlen és közvetett munkahelyteremtő hatásának felmérése és nyomon követése, valamint az ehhez szükséges közös módszertan kialakítása. A megújuló energiaforrások növekvő használata a biodiverzitás megőrzési célokkal összehangoltan, a természeti rendszerek ellenálló képességének megtartásával valósulhat meg.

A természetvédelmi szakpolitikai tervezés során Magyarország is elkészítette országos Natura 2000 intézkedési tervét. A szakterület a 2014-2020 időszakban is önálló prioritástengelyt kapott a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Programban, amely lehetőséget teremt a korábbi években elindított természetvédelmi fejlesztések – közvetlen élőhely-fejlesztési és kezelési beruházások, a természeti értékek bemutatását célzó fejlesztések – folytatására.

A biológiai sokféleség védelme, a hagyományos fajták megőrzése érdekében Magyarországon és egész Európában fontos a GMO-mentesség megőrzése. Ezt a magyar Alaptörvényben rögzített célkitűzést Dr. Fazekas Sándor európai szinten is meghirdette az idén februárban tartott berlini Zöld Héten. Az ügy sikere érdekében a magyar tárcavezető kétoldalú megbeszéléseket folytatott a tanácskozás alkalmával. Barbara Hendricks német szövetségi környezetvédelmi miniszter a GMO-mentes Európára vonatkozó magyar kezdeményezés kapcsán jelezte, hogy azt kellő hangsúllyal megvizsgálják, a német szövetségi álláspont kialakítása folyamatban van. Jelentős német-magyar sikerként értékelte, hogy a két ország közös erőfeszítéseinek is köszönhetően nemrégiben sikerült elfogadtatni Brüsszelben a GMO-k köztermesztésének tiltását lehetővé tevő új uniós jogszabályt. Barbara Hendricks elmondta, hogy német részről nyitottak a magyar szakértőkkel való egyeztetésre ezen a területen. A megvalósítás részleteit illetően a jogi szabályozási megoldásokat illetően is készek az együttműködésre. A lengyel és a szlovén környezetvédelmi tárcavezetők üdvözölték a magyar törekvéseket, egyben jelezték, hogy a magyar kezdeményezéssel összhangban semmilyen genetikailag módosított fajta köztermesztéséhez nem adják hozzájárulásukat, és készek az összefogásra.

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!