MENÜ

Esztergomban kezdődött meg az Országfásítási Program

Agro Napló 2019.11.07.

Négy csemete jelképes elültetésével Esztergomban kezdődött meg az Agrárminisztérium Országfásítási Programja, melynek során jövő tavaszig 86 település környékén 2 millió facsemetét ültetnek el az állami erdőgazdaságok.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária/AM

 

Az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint Zambó Péter, az AM földügyekért felelős államtitkára, valamint Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője, továbbá Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere és Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója ültette el jelképesen azt a négy fát, amellyel megkezdődött az agrártárca november elején meghirdetett Országfásítási Programja. Ennek során a most kezdődő ültetési szezonban a 22 állami erdőgazdaság saját területein több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, mintegy 2 millió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot felhasználva.

A 86 települést érintő program az ország erdősültségének növelésével, így több ezer tonna szén-dioxid megkötésével hozzájárul a klímavédelemhez. Az AM államtitkára elmondta: a Magyarországon lévő erdők jelenleg 5 millió tonna szén-dioxidot kötnek meg évente. Az 550 hektár tervezett erdő pedig pedig újabb 8 ezer tonna széndioxid megkötésére képes.

A gazdák és az önkormányzatok erdősítési kedvének növelése érdekében az elmúlt hónapokban 80-130 százalékkal emelték az erdőtelepítési pályázatok forrását. Egy akácerdő telepítéséért például most hektáronként 3 millió forintot kaphat egy gazdálkodó – mondta Zambó Péter.

Három-öt év alatt mintegy 25 ezer hektár erdő telepítését tervezik az országban, ez mintegy 100 millió csemete elültetését jelenti – közölte az államtitkár. Hozzátéve: annak érdekében, hogy az intézmények, iskolák, óvodák, önkormányzatok, civil szervezetek is részt tudjanak vállalni az országfásítás programjában, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) forrásainak felhasználásával, az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) szakmai partnerségével 500 millió forintos pályázatot írnak ki. Ezzel a pénzzel iskolaudvarok, parkok fásítását támogatják.

Az idén fennállásának ötvenéves jubileumát ünneplő Pilisi Parkerdő Pilisjászfalu térségében tavasszal mintegy 10 hektár erdő, 120 ezer bükk- és tölgycsemete telepítésével járul hozzá a programhoz - mondta Reinitz Gábor vezérigazgató. Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere pedig azt hangsúlyozta: az Országfásítási Programjának kezdetén most elültetett vénic szilt, ezüsthársat, ezüst juhart és magas kőrist további 10 ezer fa elültetése követi majd Esztergomban.