MENÜ

Erősödő agrárkapcsolatok Kazahsztánnal

Agro Napló 2021.05.21.

Nagy István agrárminiszter május közepén Kazahsztánba látogatott, ahol Omarov Szaparkhan kazah agrárminiszterrel a kétoldalú partnerség és együttműködés kölcsönös fejlesztésének további lehetőségeiről tárgyalt – közölte a szaktárca lapunkkal.

Fotó: Fekete István

 

A minisztériumi közlemény felidézi: az ország a közép-ázsiai régió egyik legfontosabb állama, amely nagy lehetőségeket kínál a magyar mezőgazdaság számára is.

Hatalmas potenciál rejlik a világszínvonalú magyar vetőmagágazat és a kazahsztáni óriási termőterületek kihasználásában történő összefogás lehetőségében, különösen a kukoricatermesztés területén – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter.

A tárgyalófelek új üzleti lehetőségeket is felfedeztek a megbeszéléseken, amik tovább mélyíthetik a kétoldalú kapcsolatokat. A magyar cégek számára a jelentős fejlesztések előtt álló kazah baromfi- és juhszektorban is lehetőségek rejlenek. 

A digitalizáció és az innováció átformáló ereje pedig jelentős hatást gyakorol majd az agrárium területére is, ahol az okos technológiák alkalmazása a termelékenység és feldolgozott termékek kereskedelmének megnöveléséhez vezethet. Ebben magyar érdek a jó gyakorlatok megosztása és a növekedés nyomán kialakuló lehetőségek kihasználása, valamint a magyar és kazah integrált egyetemi-kutatási rendszerek közötti együttműködés bővítése.

A találkozó során a két miniszter aláírta a „Szándéknyilatkozat Magyarország Agrárminisztériuma (AM) és a Kazah Köztársaság Mezőgazdasági Minisztériuma között a mezőgazdaság területén történő együttműködésről” című dokumentumot, amellyel világos irányt adtak a jövőbeli partnerség számára – közölte az AM.