MENÜ

Erdélyi lótenyésztést támogató program kezdődött

2020.06.12.

Elindult az erdélyi lótenyésztést segítő program, melynek keretében az agrárminiszter négy mént adott át támogatásként a Hortobágy Máta majorban. A méneket erdélyi gazdákhoz szállítják.

 

Nagy István kiemelte: a kormány számára kiemelten fontos, hogy a Kárpát-medence hagyományaira építve a magyar lótenyésztés ismét a világ élvonalába kerüljön. Ezért tartozik az agrártárcához hét nemzeti ménes. A szakemberek ezekből választottak ki "négy hibátlan, megnyerő küllemű mént", amelyek kihelyezésével segítik az erdélyi lótenyésztést, a helyi mezőgazdaság fellendítését - közölte Nagy István.

A lovak két Kolozs megyei fogadóállomásra és két Hargita megyei tartóhoz kerülnek. Tordára az Őrségi Nemzeti Parkból egy hidegvérű muraközit; Magyarfenesre a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. méneséből egy nóniuszt, Gyergyószárhegyre a Bükki Nemzeti Park méneséből egy szintén védett, őshonos magyar lófajtát, egy mezőhegyesi félvért, míg Gyergyóremetére a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokról, egy angol telivért visznek Erdélybe - tájékoztatott az agrárminiszter.

 

hortobagyi lo_1-1200

Nagy István, fotó: AM

 

Nagy István ismertette azt is: a felajánlott mének fedeztetésre használhatóak amellett, hogy népszerűsítik a magyar őshonos fajtákat és az angol telivért, amely több magyar lófajta kitenyésztésében játszott fontos szerepet. A tárcavezető elmondta: figyelemmel kísérik, hogy a kísérleti jelleggel kihelyezett mének közül melyik fajta, milyen hatást gyakorol az erdélyi heterogén ménállományra.

Az eredményeket pedig időről-időre szakemberek értékelik, és döntenek arról, hogy a mének maradjanak-e Erdélyben, vagy térjenek vissza eredeti, magyarországi ménesükbe – jegyezte meg a tárcavezető.

A rendezvény végén Nagy István számadó oklevelet adott át hortobágyi pásztoroknak, gulyásoknak és csikósoknak, akik beszámoltak a múlt év szaporulatáról – tartalmazza az Agrárminisztérium (AM) összefoglalója, amelyet a tárca honlapján tettek közzé.