MENÜ

Erdélyi kopóval is lehet terelővadászaton részt venni

Agro Napló 2020.11.09.

Az Országgyűlés 133 igen, négy nem szavazattal és 22 tartózkodás mellett elfogadta Simicskó István (KDNP) és Nacsa Lőrinc (KDNP) előterjesztését a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvény módosítására: így már a közeljövőben erdélyi kopóval is lehet terelővadászaton részt venni.

 

Az MTI összefoglalója emlékeztet: a jelenlegi szabályok szerint ugyanis még a vadászat rendje megsértésének minősül a nagyvad terelővadászatán a 45 centiméternél magasabb marmagasságú kutyával folytatott vadászat. A most elfogadott módosítással meghatározták, hogy ezen szabály alól kivételt jelentenek a származási igazolással rendelkező erdélyi kopók.

Az indoklás szerint a törvénymódosításra a fajtavédelem érdekében van szükség, mivel csökken az erdélyi kopó törzskönyvezett egyedszáma, 2018-ban már csak 24 erdélyi kopót törzskönyveztek. A fajta adottságainak megőrzéséhez indokolt a munkakészségének fenntartása, nagyvad terelővadászatán történő használatának lehetővé tétele - olvasható az indoklásban.