Enyhén növekedett a szalmonellafertőzések száma

Agro Napló
Az EU legfrissebb, zoonózisokat összegző jelentése szerint 2016-ban enyhén növekedett a szalmonellózishoz köthető esetek száma az uniós tagállamokban – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Ezzel megállt az a kilenc éve tartó tendencia, melynek során folyamatosan csökkent a regisztrált megbetegedések száma. A Nébih tapasztalatai alapján, a Salmonella-fertőzések mérsékelt növekedése hazánkban is megfigyelhető.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) közös jelentésében szereplő európai országokban 2016-ban 4.786 élelmiszer-eredetű szalmonellózis megbetegedést regisztráltak, amely 94.530 főt érintett. Bár ez a számadat nem tér el jelentősen a 2010 és 2016 közötti esetszámok éves átlagától, az előző évi 4.362 esethez képest enyhe növekedést mutat.

A Nébih információi szerint 2016-ban Magyarországon 681 élelmiszer-eredetű humán szalmonella-fertőzés történt, közülük 76 esetben volt szükség kórházi ellátásra. A hazai számadatok szintén a megbetegedések mérsékelt növekedését igazolják.

Hazánkban – az EU más tagországaihoz hasonlóan – az esetek több mint felénél a tojás, tojástermékek, illetve baromfihús fogyasztásából adódó Salmonella Enteritidis felelős a szalmonellózisok kialakulásáért.

A Salmonella-fertőzésről és a legújabb EU jelentés részleteiről a Nébih honlapján tájékozódhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!