2024. március 29. péntek Auguszta

Engedélyeztetés helyett elég bejelenteni a hígtrágyázást

Agro Napló
Január elsején módosult a termőföld védelméről szóló törvény, az új szabályozás szerint pedig változott, mely tevékenységeket lehet a talajvédelmi hatóság engedélyével, vagy a hatóságnak történő bejelentéssel végezni – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az agrárkamara által közzétett tájékoztató szerint az év elejétől hatályos jogszabály továbbra is a talajvédelmi hatóság engedélyéhez – egyben hatósági díjtétel megfizetéséhez – köti a szennyvíz, szennyvíziszap és szennyvíziszapkomposzt mezőgazdasági, a nem mezőgazdasági eredetű nem veszélyes hulladék (például cefre) és a mezőgazdasági termelés során keletkező, nem veszélyes hulladék termőföldön történő felhasználását.

Az utóbbi alól kivételt jelentenek a mezőgazdasági táblán keletkező növényi maradványok. Az engedély legfeljebb öt évre adható, de ha az ellenőrzésen megfelelt az engedély birtokosa, tovább folytathatja a tevékenységet. Az engedélykérelemhez csatolni kell a talajvédelmi tervet, kivéve a mezőgazdasági eredetű nem veszélyes hulladékok esetében, mikor is elégséges a talaj tápanyagtartalmi, illetve a kijuttatandó anyag beltartalmi vizsgálata.

A jogszabály módosításával engedélyeztetés helyett beje­lentés­köte­lessé vált

  • a hígtrágya termőföldön történő felhasználása,
  • a talajjavítás (amihez ugyanakkor a földhasználó hozzájárulása szükséges),
  • a mezőgazdasági célú tereprendezés és a talajvédelmi műszaki beavatkozások,
  • valamint létesítmények felállítása (ha nem tartoznak más hatóság engedélyezési körébe).

Ezekben az esetekben hatósági díjat sem kell fizetni. A bejelentéshez is csatolni szükséges a talajvédelmi tervet, és adott esetben a kiviteli tervet is. A szennyvíz, szennyvíziszap, a nem mezőgazdasági eredetű hulladék termőföldön történő hasznosításához, a tereprendezéshez, valamint a műszaki beavatkozásokhoz a tulajdonos hozzájárulása is szükséges.

Osztatlan közös termőföldterület esetében tulajdonosi hozzájárulásnak minősül a többségi tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonostársak hozzájárulása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tudjon meg mindent a talajról!

Tudjon meg mindent a talajról!

Fontos, hogy a termelők vigyázzanak a talajokra, hogy elegendő és egészséges élelem legyen az emberek számára. Ezért kell mindent megtudni a talajról,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!