Energia-veszélyhelyzet Magyarországon

Agro Napló
A kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett és intézkedési tervet fogadott el. Augusztus 1-től a tilos a tűzifaexport, a rezsicsökkentett gáz- és áramárat csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítja.

Az energia ára ötszörösére emelkedett, a gáz ára a hatszorosára – vezette fel Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón a kormány döntéseit.

Nem lesz gáz télre Európa nagy részében – mondta a miniszter, majd felsorolt 7 intézkedést, amivel a kormány felkészül az új helyzetre. Elmondása szerint kellőképp komoly döntések születtek ma a kabinetülésen, és eljött az idő, hogy energia-veszélyhelyzetet hirdessenek Magyarországon. Az intézkedések célja, hogy megvédjék az ország energiaellátását és a rezsicsökkentést.

  • 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést. A jelenlegi mezőkön tovább növelhető a kitermelés, még a drágább technológiákkal is, mert megéri ezeken az árakon.
  • Felhatalmazta a kormány Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Ma a tárolóink 44%-áig töltöttek. Az év negyedében lenne képes ez a szint az ország gázellátását biztosítani.
  • Kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra és tűzifára, a bértárolás a kivétel. + Amellett, hogy kiviteli tilalmat rendelnek el a tűzifára, a kormány külön feladatba adta a tűzifahelyzet felmérését, hogy mennyit lehet előteremteni a télre, erre programot készítenek.
  • A kormány jelentősen fokozza a lignit kitermelést, a szénbányászatot megnöveli a kormány.
  • A Mátrai Erőmű blokkjait minél előbb újraindítják.
  • A Paksi Atomerőmű üzemidejének hosszabbítását kezdeményezik.
  • Rendkívüli állapot jött el, ezért össze kell fogni, aki az átlag felett fogyaszt, mérsékelje a fogyasztást, vagy pedig fizesse meg a piaci árat. A csökkentett gáz – és áramár csak az átlag magyar fogyasztás mértékéig marad érvényben, aki ennél többet fogyaszt, az a piaci árat fizeti.
  • Mindez már idén augusztustól lép életbe.

    Ez utóbbi kijelentésével Gulyás Gergely miniszter lényegében bejelentette a rezsicsökkentés rendszerének alapvető módosítását – értesült a Fatáj.hu cikkéből az Agro Napló.

    A fogyasztási határok, ameddig még a csökkentett rezsiár érvényes augusztus 1. utántól:

    • 210 kWh/hó, éves szinten 2523 kWh energiafogyasztásig
    • 144 köbméter/hó, éves szinten 1529 köbméter gázfogyasztásig fenntartja a rezsicsökkentett árakat. Ezen fogyasztási szint felett pedig a piaci árat kell fizetni a lakosságnak is.

    A piaci ár, vagyis az áremelkedés a háztartások háromnegyedét nem érinti – mondta a tárcavezető.

    Az átlagfogyasztásig megvédi a rezsicsökkentést a kormány – mondta Németh Szilárd.

    Ha nem lenne rezsicsökkentés, akkor a villanyszámla az átlagfogyasztónál 7750 forint helyett 53 ezer forint lenne. A gáznál 15800 forint az átlagos fogyasztó rezsicsökkentett árú havi számlája, rezsicsökkentés nélkül ez a számla havonta 131 ezer forint lenne – részletezte Németh Szilárd.

    A rezsicsökkentés fogyasztási helyhez kötött, 5,6 millió villamos energiafogyasztót jelent és 3 millió gázfogyasztót.

    A nagycsaládosoknak a kedvező fogyasztási limit megmarad, a 3 gyerekes családoknak így például magasabb a limit: 2329 köbméter, és minden újabb gyereknél még 300 köbméter kedvezményes fogyasztás adott. A villanynál ez nincs, a gáznál ez a kedvezmény megmarad – fogalmazott Németh Szilárd.

    Arra a kérdésre, hogy tervezi-e a kormány támogatni a tűzifával fűtőket, a Gulyás Gergely azt felelte: ezt szolgálja a tűzifakivitel elrendelt tilalma. Emellett felmérik a tűzifahelyzetet az országban, és a kormány programot fog készíteni, hogy elősegítse a fával fűtés minél nagyobb arányát.

      

    (Forrás: Fatáj.hu)

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!