MENÜ

Emelkedik a kínai barackkonzerv-import

Agro Napló 2020.03.11.

Rohamosan növekszik a kiskereskedelemben terjesztett fogyasztói méretű őszibarackkonzerv kínai értékesítése. A forgalomnövekedést főként az e-kereskedelemben leadott rendelések fokozzák – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

 

A NAK honlapján közzétett információ szerint a konzervőszibarack-értékesítés szárnyal az e-kereskedelmen keresztül, „köszönhetően” a koronavírus által okozott elszigetelődésnek. Ezért várhatóan Kína egyre nagyobb mennyiségek importjába kezd. Az emelkedő megrendelt mennyiségek miatt a termék beszerzési ára ugyanakkor csökken.

A kínai felezett őszibarack alapja a minőség. Csak a legmagasabb színvonalú konzerveket veszik át, így jelentős mértékben függnek a dél-afrikai piactól, akik az elsőszámú importőreik. A dél-afrikai termékek mennyisége Kínában tavaly mintegy 10 500 tonna volt, tonnánként 1421 dolláros áron. Az európai piacon nem szabványos minőségű áruk (820 g) ára 7,5 dollár kartonként. Jelenleg a kínai kikötőkben tapasztalható késedelmek befolyásolják a termékek piacra jutását, a minőségét és árát is – olvasható a köztestületi információban.