Élmezőnyben a magyar élelmiszerbiztonsági rendszer

Agro Napló
A biztonságos élelmiszerellátás nemzetbiztonsági kérdés, ezért fontos, hogy a magyar vásárlók megbízható vállalkozásoktól, ellenőrzött és minőségi terméket vásárolhassanak – mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, egy a témával foglalkozó eseményen.
Fotó: AM

Erdős Norbert kifejtette: mindezt az szavatolja, hogy a magyar élelmiszerbiztonsági rendszer nemzetközi összehasonlításban az élmezőnyben található. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ugyanis egész évben kiemelten és folyamatosan ellenőrzi az élelmiszerek nyomon-követhetőségét, származását és minőségét. A stabil élelmiszerellátás ugyanis kulcskérdés, aminek alapfeltétele a felelős vállalakozás, a támogató hatóság és a tudatos vásárló -  tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta: ebben az építő munkában segítségre lehetnek azok az online vállalkozások is, amelyek a koronavírus-járvány alatt is minden szempontból a hatósággal együttműködve, a vonatkozó jogszabályi előírásokat betartva tevékenykednek, ezzel szép lassan kiszoríthatják a piacról a tisztességtelen szereplőket.

A politikus a járványhelyzettel összefüggésben kitért az ételrendelési piacra is, ami az elmúlt években óriási fejlődésnek indult. Épp ezért a Nébih a téli szezonális ellenőrzés során is fokozottan ellenőrizte a házhozszállítást végző cégeket, amelyek a hatósági kontroll során alapvetően jól vizsgáztak - fűzte hozzá. 

Erdős Norbert kiemelte: a magyar vásárlók biztonságban érezhetik magukat, hiszen a hazai élelmiszerbiztonsági rendszer az egyik legstabilabb Európában. A rendszer és a hatósági munka megbecsülését és elismertségét a lakossági visszajelzések is rendre alátámasztják.

Tajta Ákos, a Wolt Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta: 2018-ban indították el vállalkozásukat, amely egy rendkívül felhasználóbarát mobil applikáción keresztül koordinálja az étel szállítását a megrendeléstől a kiszállításig.

Ma már 7 nagyvárosban működnek, több mint 2000 éttermi partnerrel és 650 ezer regisztrált felhasználóval. Jelenleg több mint 4 ezer futár partnerrel dolgoznak együtt, akik a járvány miatt kiemelt figyelmet fordítanak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak maximális betartására. Rendszeresen fertőtlenítik a kezüket és a kiszállításhoz használt eszközöket is. Külön felkészítették őket a speciális kézbesítésre éppúgy, mint a hasonló helyzetekben elvárt higiénés óvintézkedések kötelező és rendszeres megtételére - emelte ki az ügyvezető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeres évet zárt a Nébih

Sikeres évet zárt a Nébih

Elkészült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) a múlt évet bemutató, a legfontosabb eseményeket, intézkedéseket összefoglaló évérték...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!