Ellenőrzi a Nébih a biomassza-termelőket

Agro Napló
Ez év szeptemberétől folyamatosan ellenőrzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a termesztett biomasszára vonatkozóan kiállított igazolásokat.

A célirányos vizsgálatok során – a Magyar Államkincstár (MÁK) által szolgáltatott adatokat alapul véve – a biomassza igazolások adattartalmának megfelelőségét és valóságtartalmát egyaránt vizsgálják a hivatal szakemberei – tette közzé honlapján az Élelmiszerlánc-biztonsági hatóság.

A fenntartható bioüzemanyag-termelési értéklánc tagjai közül a biomassza-termelők azok, akiknél a bioüzemanyagok alapanyagai a legnagyobb mennyiségben felhalmozódnak. Maga a biomassza keletkezhet az adott gazdasági szereplő tevékenysége során (úgynevezett nem termesztett biomassza, például használt sütőolaj), vagy pedig kifejezett céllal termesztik azt (ún termesztett biomassza, például nagy cukor- és keményítőtartalmú növények, olajnövények) – jelzi az összegzés.

Az uniós és hazai szabályozás alapján a bioüzemanyag-alapanyagok hatósági nyomon követhetősége rendkívül hangsúlyos, ennek megfelelően a Nébih is kiemelten vizsgálja a későbbiekben feldolgozásra kerülő alapanyagokra – jelen esetben a termesztett biomasszatételekre – kiadott termelői nyilatkozatok megfelelőségét. A vizsgálat során egyrészt azt kontrollálják a szakemberek, hogy a termelők az igazolásaikon a kötelezően megadandó, minimális adattartalmat szerepeltették-e, másrészt a helyesen kitöltött dokumentumok esetében automatikusan ellenőrzik az adatok valóságtartalmát is.

A hivatal munkatársai a jelenleg is folyamatban lévő ellenőrzések során ez idáig több mint ezer termelő, összesen 1220 biomassza igazolását vizsgálták meg. A szakemberek 539 igazolás (44,18 százalék) esetében állapítottak meg olyan adathiányt, ami nélkül az adott tétel hatósági nyomon követése nem biztosítható. A fennmaradó 681, formailag megfelelő dokumentumból eddig 200 valóságtartalmát ellenőrizték, aminek során összesen 42 igazolásnál (3,44 százalék) tapasztaltak jogsértést.

A Nébih az adathiányos igazolások kiállítóit figyelmeztette, valamint levélben tájékoztatta a helyes kitöltési gyakorlatról. Egyes esetekben pedig szúrópróbaszerűen, a hiányzó adatok bekérését követően azok valóságtartalmát ugyancsak ellenőrizte. A jogsértő igazolás-kiállításban érintett 30 biomassza-termelővel szemben hivatalból indult eljárás.

Tekintettel arra, hogy az eddig ellenőrzött igazolások mintegy felénél (47,62 százalék) tapasztaltak hibát a szakemberek, szeretnék felhívni a biomassza-termelők figyelmét arra, hogy a szabályos eljárásról a Nébih, a kérdéskörről készült tájékoztatójából ismerhetik meg a teendőket.

A részletes, tematikus útmutató hatékony segítséget nyújt a jövőbeni jogsértések elkerüléséhez. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy azon biomassza-termelő, aki nyomon-követhetőségi kötelezettségének nem tesz eleget, illetve valótlan adattartalmú biomassza igazolást állít ki, százezer forinttól egymillió forintig terjedő bírsággal számolhat.

A további, illetve az útmutatóban nem szereplő kérdésekben az mgei@nebih.gov.hu e-mail címen és a +36(1)336-9488-as telefonszámon állnak a termelők rendelkezésére a Nébih munkatársai – tartalmazza az ismertető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!