MENÜ

Elkezdődött a „Magyarország étele 2021” szakácsverseny

2021.02.26.

Elkezdődött az idei „Magyarország étele” elnevezésű szakácsverseny az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola közreműködésével és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai támogatásával immár negyedik alkalommal hirdeti meg az élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt – közölte a Nébih lapunkkal.

Fotó: Nébih

 

A szervezők kiemelik: a világ minden tájáról (kiemelten a történelmi Magyarország területéről és a diaszpórából) várják a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését az idei megmérettetésre.

Az idei szakácsversenyre – aminek a mottója: „Egy a természettel” gondolata – ez év március 12-ig lehet nevezni.

Minden, a versenyre nevezett fogás legfeljebb öt elemből állhat, és kötelezően tartalmaznia kell három alapanyagot: vadhúst, Naszálytej-Fittej írót, valamint bármely Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) védjeggyel ellátott terméket (utóbbi kiváltható bármilyen, eredetmegjelöléssel és földrajzi jelzéssel ellátott, uniós oltalom alatt álló mezőgazdasági termékkel és/vagy élelmiszerrel is).

A kétfordulós versenyben az ételeket rangos szakmai zsűri bírálja el – mondta el Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke a megmérettetéssel kapcsolatban Budapesten. Hozzáfűzte: a verseny ötletét „A séf” című könyv adta.

Ezért is nagy öröm, hogy immáron negyedik alkalommal hirdethették meg - ráadásul piaci alapon gazdálkodva - a  szóban forgó szakácsversenyt. A nemzetegyesítő verseny népszerűségét jelzi, hogy a tavaly, szinte már a teljes Kárpát-medencét lefedte. Így az idén is várják a határon túlról a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését.

Asztalos István elmondta továbbá azt is, hogy az idei évben is hagyományt, modernséget és egyediséget keresnek a nevezett ételekben. Szeretnék, ha a versenyétel egyszerűségében lenne nagyszerű, melynek elkészítésére és kitálalására 4 óra áll majd a szakácsok rendelkezésére. A pályamunkákkal szemben elvárás még, hogy egy átlagosan felszerelt konyhán, nagy mennyiségben is elkészíthetők legyenek. A nettó bekerülési alapanyagköltség adagonként legfeljebb 1500 forint lehet.

A részletes versenykiírás a www.magyarorszagetele.hu weboldalon olvasható.