Elkezdődött a IX. Kukorica Termésverseny parcelláinak betakarítása

Agro Napló
Farkasék Abán nem először mérettetik meg magukat a Kukorica Termésversenyben. A korai kezdésnek egyszerű oka van: etanolgyártásra adják el a kukoricát, szárítás nélkül. Általában magas víztartalommal, akár 28%-kal már szállítanak, ám ez idén nem sikerült. A szemnedvesség nem 2-vel és a termésátlag nem 10-zel kezdődött.

Két parcellával jelentkeztek a versenyre, de az ellenőrzött betakarítást csak az egyik érte meg. a másikat alacsony termése miatt kivonták a versenyből. Farkas Károly úgy gondolta, a 6 tonna alatti terméssel úgy sem lehet dicsekedni.

A másik parcella, ifj. Farkas Károlyé, valamivel jobban nézett ki. A beküldött termésbecslés alapján 8 tonnához közeli termést lehetett várni. Jó volt a becslés, majdnem telitalálat. Nem sokkal lőttek alá! A várakozások igazolódtak, a termés valamivel meghaladta a 8,1 tonnát hektáronként. Farkasék bizakodóak és gondolkodnak. Mégpedig a kukoricatermesztés gazdaságosságán. Mindenképpen magasabb szintre kell vinni a termelést, hiszen egyre többen szeretnének megélni ugyanakkora földterület terméséből. Minőségi átalakítást kell végrehajtani. Meg kell osztani az ágazatok között a kockázatot, miközben lényegesen nagyobb értéket kell lehozni egy hektárról. Mindezekről azalatt az idő alatt beszélgettünk, míg kiszámoltuk a versenyparcella termését, megírtuk a jegyzőkönyvet - és persze, elfogyasztottunk egy pizzát - jólesett, mert olyasmikról beszélgettük, amikről csak nyugodtan, gondolkodva lehet beszélgetni.

Forrás: Magyar Kukorica Klub

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csend van a búzapiacon

Csend van a búzapiacon

Az elmúlt időszakban a hazai malmok keresték a búzát, de ez lefutott, most csend van a piacon – nyilatkozta a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabon...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!