2024. március 29. péntek Auguszta

Elkészült a klímaváltozással kapcsolatos adatbázis tervezete

Agro Napló
A klímaváltozásra való felkészülést célzó mezőgazdasági adatbázis tervezete elkészült, az adatok feltöltése és a modellek futtatása folyamatban van. A Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszerbe (NATéR) tagozódó, a magyar mezőgazdaság állapotát felmérő AGRATéR projekt az Európai Gazdasági Térség (EGT) Alapok támogatásával valósul meg idén decemberig.

A NATéR a klímaváltozásra való felkészülést segítő adatbázis és térinformatikai rendszer, melynek alapjait 2013-2016 között fejlesztik EGT-támogatással. A rendszer üzemeltetését a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI) látja el. A készülő adatbázisba illeszkednek az agrárszektort felmérő AGRATéR információi, amelyek – csakúgy, mint a NATéR egésze –, a döntéshozók, a kutatók, az államigazgatás, az önkormányzatok, valamint az agráriummal foglalkozó szakemberek (erdészek, növénynemesítők, termelők) számára is hasznos tervezési eszközök lehetnek. Ugyanakkor, a 2016-tól elérhető adatbázis a széles nyilvánosság számára is információt nyújt majd a várható változásokról, illetve ezek hatásairól.

– Kutatóink a szántóföldi mezőgazdaság, a gyep- és az erdőgazdálkodás területéről szerzett adatokat rendszerezik, a munka célja pedig a jövőtervezés – mondta dr. Fodor Nándor. A Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont (MTA ATK) osztályvezetője hozzátette: az adatbázis azért is fontos, mert segítségével csökkenthető az élelmiszertermelés kockázata, ami fontos eleme az éhínség elleni küzdelemnek. A szakember szerint, az évtizedek óta gyűjtött adatok rendszerezésével például a gazda előre láthatja, hogy a következő évben gomba- vagy szárazságtűrő kukoricafajtát vessen-e.

A félszáz kutatót foglalkoztató, 2015. május és december között készülő AGRATéR projektet az MTA ATK koordinálja, s az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI), a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete (NAIK ERTI) és az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete (MTA ÖK ÖBI) valósítja meg, 182.798,28 euró összegből.

A projekt izlandi, liechtensteini és norvégiai támogatásból valósul meg.

Forrás: MTA Agrártudományi Kutatóközpont

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!