MENÜ

Elindult a Smartbin szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő verseny

Agro Napló 2021.05.17.

Elkezdődött a Smartbin szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő verseny, aminek a bemutatóján május közepén Székesfehérváron az agrárminiszter kiemelten szólt a középiskolások által elindított projektről, szerinte ugyanis ez a verseny a fenntartható jövő első és egyben nélkülözhetetlen lépése.

Fotó: Fekete István

 

Nagy István szavai szerint a fiatalság ad reményt arra, hogy élhető marad a Föld a következő generációk számára is. A tárcavezető kijelentette: a kezdeményezés segíti, hogy a szelektív hulladékgyűjtés minél szélesebb körben elterjedjen. A miniszter támogatásáról biztosította az alkotók törekvéseit, amelynek lényege, hogy minél többen felismerjék: egyenként, egyénenként minden egyes nap tehetnek a környezetükért.

Törő Gábor és Vargha Tamás, Székesfehérvár fideszes országgyűlési képviselői arról beszéltek – tette közzé a szaktárca -, hogy a versennyel a fiatalok példát mutatnak az idősebb korosztályoknak, és formálják a közgondolkodást. Reményüket fejezték ki, hogy a megyeszékhely után Fejér megyére és az egész országra kiterjesztik a kezdeményezést.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a verseny sok embert, közösséget és céget mozgatott meg már az indulása előtt, és biztos benne, hogy a fiatalokat is meg fogja szólítani annak érdekében, hogy mindenki megfelelően gyűjtse a szemetet, később pedig egyre kevesebb hulladékot termeljen otthonában.

A Smartbin versenyt három gimnazista, Nádi Zsombor, Magda Tivadar és Zolta Szabolcs Merse valósította meg. Utóbbi az MTI-nek elmondta: egy fiataloknak meghirdetett környezetvédelmi startup versenyre készülve jött az ötletük, a verseny ugyan elmaradt a koronavírus miatt, de ők dolgoztak tovább. Később megkeresték a város polgármesterét tervükkel, aki támogatta azt, így született meg a Smartbin.

A verseny keretében Székesfehérvár fiatalok által gyakran látogatott helyeire, parkokba, játszóterekre, sportcentrumokba, iskolákba Smartbin logóval és QR-kóddal ellátott hulladékgyűjtő edényeket helyeztek ki, a versenyzőknek ezekbe kell elhelyezniük a hulladékokat. Az erről készült fotót fel kell tölteniük egy applikációban, majd hetente és havonta mennyiség alapján díjazzák a résztvevőket a kezdeményezéshez csatlakozott cégek felajánlásaiból – tartalmazza az összefoglaló.

 

am_elindult_a_smartbin_kép_12-k

Fotó: Fekete István