Éleződik a verseny az európai almapiacon

Agro Napló
Éleződik a verseny az európai almapiacon, mivel jelentősen megnőtt a koronavírus-járvány miatt az alma iránti kereslet a kontinens országaiban – tette közzé a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján sajtóinformációt idézve, kommentálja a helyzete: „ez jó hír ugyan a termesztőknek, ám az időjárás és a korlátozások feladták a leckét”

A köztestület emlékeztet: Európában Magyarországon okozták a legnagyobb pusztítást a tavaszi fagyok. Idén egy átlagos évi mennyiséghez képest mintegy feleannyi alma termett. Noha az Európai Unió egészének termésmennyisége csökkent a tavaszi fagyos éjszakák miatt, összességében Magyarországon a legjelentősebb a kiesés.

Úgy tűnik azonban nemcsak az időjárás okolható a kisebb, és rosszabb minőségű termésért, hanem az a tény is, hogy az itthoni 27 ezer hektáros termőterület nagy részét a rendszerváltás előtt telepítették. A korszerűsítés sok helyen elmaradt, a fagykárok elleni védekezés sincs megoldva.

Ennek következménye, hogy a hazai alma nagy részét az élelmiszeripar dolgozza fel, a fogyasztásra szánt gyümölcs aránya egyre kisebb. A katasztrofális termés miatt duplájára emelkedett az alma fogyasztói ára: kilogrammonként 350–450 forint között mozog.

Európa legnagyobb almatermesztő országa Lengyelország, ahol 3,3 millió tonnás, átlagos termést hoz az idei év. Szintén jelentős Olaszország részesedése az európai piacon. Itt a járvány miatt egy ideig a külföldi munkaerő csak korlátozottan állt rendelkezésre.

A magyar almatermelőknek ráadásul erősödő versenyben kell helytállnia a jövőben: Moldova vagy Ukrajna modern ültetvényei egyre inkább termőre fordulnak, jelentősen befolyásolva, átrendezve az európai almapiacot – tartalmazza az öszegzés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!