Élelmiszeripari helyzetkép járvánnyal

Agro Napló
A lakosság élelmiszer-ellátása folyamatos és a jövőben is az lesz – szögezi le a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK); a köztestület szakértői ezt a megállapítást az április 1-jei információk alapján elkészített elemzésükben tették készített az élelmiszeripar és az élelmiszer-kereskedelem helyzetéről, a jelenlegi koronavírus-járvány tükrében.

Az elemzés primer kutatáson alapszik, az adatok gyűjtését követő fejezetek megírása és a következtetések levonása ideje alatt azonban jelentős változások történtek, amelyek a jelzett folyamatokat ugyan nem változtatják meg, de a feltételezett hatások gyorsabban következtek be és egy-egy termékpálya, kereskedelmi disztribúciós csatorna esetében erőteljesebben érintik a termékpálya szereplőit.

A kiskereskedelmi forgalom az utóbbi napokban jelentős ingadozást mutat, erős negatív hatások tapasztalhatók, ezért a bekövetkező fellendülés minden esetben csak alacsonyabb szintű lesz. Az online-kereskedelemre nagy nyomás nehezedik, kialakulhatnak hosszabb szállítási idők is, amely az infrastrukturális átállás lassú folyamataira vezethető vissza.

A hektikus ingadozást sem a kereskedelem, sem az élelmiszer-előállítók nem tudják rugalmasan kezelni, ezért a szakágazatokban az eladatlan termékek készletei folyamatosan növekednek, és a koronavírus exportkorlátozó hatásával együtt erőteljes nyomást gyakorolnak a termékpálya szereplőkre. A lakossági értékesítés csökkenésének hatását tovább erősíti a HoReCa szektor szignifikáns keresletcsökkenése.

A készletek piaci elhelyezése és a bevételek realizálása minden gyártó számára létkérdés, a tőkeerős nyugati versenytársak akár jelentős árversenyre is kényszeríthetik a külpiacok vállalkozásait, ezért a készletcsökkentési akcióikkal a termékeik nagy mennyiségben való magyarországi megjelenésével erős nyomást gyakorolhatnak majd a magyar feldolgozókra. A hazai termékpályák életben tartása és a hosszú távú működésük biztosítása érdekében, a francia példához hasonló felhívás vált időszerűvé, ez a hazai fogyasztók tudatos választására és az élelmiszer-kereskedelem felelős magatartására hívja fel a figyelmet.

Az elemzés alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a következő javaslatokat teszi a mezőgazdasági termelés, valamint a alapanyag-beszerzés  számára: a fogyasztói elvárásoknak megfelelő élelmiszerek előállítása ezeknél a termékpályáknál gyártás-specifikus alapanyagokat igényel, ennek megfelelően az alapanyag-biztosítás érdekében javasolható, hogy az  integráció keretében biztosítsák az alapanyagot; tovább a termék-specifikus elvárásoknak megfelelő genetikai alapokon történjen a mezőgazdasági termékek előállítása, amihez szakmai támogatást adjon a feldolgozó. Emellett az élelmiszer-előállítás technológiai folyamataihoz és időigényéhez, valamint a fogyaszthatósági időhöz kötődő alapanyag mennyiségi elérhetőségét lehetőleg ütemezzék a szereplők a horizontális együttműködések keretében is (több termelő integrálása esetén), és vegyék fel a kapcsolatot a NAK Megyei Agrárkoordinációs Munkacsoportjával, ha pedig csomagolóanyag-beszerzési probléma adódik kereshetik a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetséget (CSAOSZ) is.

A fajlagos termelési költségek optimalizálása érdekében a köztestület javasolja az élelmiszer-feldolgozás területén a termékfeldolgozást végző vállalkozásoknak, hogy: a termékpálya feldolgozási szintjén működjenek együtt a mezőgazdasági alapanyag-termeltetési rendszerek kialakításában. Vegyék továbbá fontolóra azt, hogy az azonos termékpályán az élelmiszer-előállítás feldolgozási folyamatait szakaszolva végezzenek munkamegosztást, és ennek megfelelően alakítsanak ki horizontális együttműködési rendszereket. a feldolgozási folyamatokhoz kapcsolódó beszerzéseik tekintetében pedig más termékpályákkal alakítsanak ki együttműködési rendszereket,

A folyamatban lévő kapacitásbővítést és/vagy korszerűsítést eredményező beruházások/gépjavítások esetén a termelés folyamatosságának biztosítása érdekében az ORFK ügyfélszolgálati e-mail címére (ugyfelszolgalat@orfk.police.hu) kell írni egyedi engedélykérést, hogy a külföldi szakemberek gyorsan beléphessenek az országba és mielőbb elvégezhessék a szükséges karbantartási/javítási munkát. A hatósági ellenőrzések során lehetőség van szakmai egyeztetésre a jogszabályi kötelezettségek tekintetében, továbbá a jelenlegi, elsősorban higiéniai ajánlások betartásának helyes módjára vonatkozóan – hívják fel a figyelmet az elemzésben..

Az élelmiszer-kereskedelemben a kereskedelmi csatornák változása miatt javasolja a NAK a feldolgozóipari vállalkozásoknak és a kiskereskedelemnek, hogy: a HoReCa szektor visszaesése miatt az online gyártói kereskedelem bevezetését, a gyártói/kiskereskedelmi házhozszállítás, vagy mozgóbolti tevékenység lehetőségét minél szélesebb körben alkalmazzák. A lakóhely-elhagyási korlátozás hatásainak csökkentése érdekében pedig az online-kereskedelem és a házhozszállítás fejlesztésén túlmenően a hosszabb eltarthatósági idejű termékek gyártását és forgalmazását is helyezzék előtérbe. A kereskedelemben a magyar termékek arányának a növelését szintén ösztönözni kell, ehhez azonban a fogyasztói kampányok szükségesek, amihez célzott marketing eszközöket kell alkalmazni, ebben a NAK is számos lépést tett és tesz, hogy segíteni tudjon a kereskedőknek.

Az elemzés teljes terjedelmében NAK honlapján olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!