Éhen halhat több száz millió baromfi a koronavírus miatt

Agro Napló
A kínai Hupej tartomány baromfitartóinak szövetsége arra hívta fel a figyelmet, hogy a takarmányszállítások leállítása miatt 300 millió tyúkot fenyeget az éhhalál – írja a G7.hu. 

A legfrissebb összesítés szerint 213-ra nőtt a tüdőgyulladást okozó új koronavírus áldozatainak száma Kínában, miközben a fertőzötteké a 9700-at közelíti. Az ország középső részén lévő Hupej tartományban a legrosszabb a helyzet, ott eddig 204-en haltak meg, a fertőzöttek száma pedig meghaladta az 5800-at.

A kínai hatóságok mindent meg is tesznek annak érdekében, hogy a tartományt elszigeteljék az ország többi részétől, ami – miközben érthető okokból történik – nemcsak sok emberi, hanem állati szenvedést és gazdasági kárt is okot. A Bloomberg cikke szerint a tartomány baromfitartóinak szövetsége arra hívta fel a figyelmet, hogy a takarmányszállítások leállítása miatt 300 millió tyúkot fenyeget az éhhalál. (Magyarországon az állomány körülbelül 35 millió.) Az állatok etetéséhez napi 1800 tonna kukorica és 1200 tonna szója kellene, és az érdekvédelmi szövetség levele szerint a tartomány legtöbb állattartó telepe hétvégére ki fog fogyni a takarmányból.

A kínai állattartók szövetsége csütörtökön arra kérte a szóba jöhető cégeket, hogy azonnal juttassanak el 18 ezer tonna kukoricát és 12 ezer tonna szóját Hupejbe, de erősen kétséges, hogy erre képesek lesznek-e. A tartomány Kínán belül a hatodik legfontosabb baromfihús-előállítójának számít, és normális esetben innen kerül ki a kínai tojástermelés öt százaléka.

Persze nem csak az állattartók szenvedik gazdaságilag a körülményeket, a tartomány fontos autóipari központnak is számít, ez az ágazat szintén megbénult a korlátozások miatt. De ott legalább minden további nélkül folytatható lesz a munka, ha egyszer sikerül legyőzni a vírust. A baromfitartóknak azonban nulláról kell majd újraépíteniük az állományt, ha most nem sikerül megmenteni az állatokat.

Forrás: g7.hu
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!