MENÜ

Együttműködési megállapodás a NAK és az MNGSZ között

Agro Napló 2020.07.14.

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ), a megállapodás szorosabbra fűzi és intézményesíti a két szervezet közötti kapcsolatot, ezzel hozzájárul a hazai agrárium és gasztronómia egymás kölcsönös segítésén alapuló fejlődéséhez.

 

A köztestület tájékoztatása szerint a megállapodást Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke és Krivács András, a MNGSZ elnöke látta el kézjegyével, az aláírásra az MNGSZ tisztújító közgyűlésén került sor.

A dokumentum aláírói megállapították: sem a színvonalas gasztronómia, sem a sikeres élelmiszeripar nem képzelhető el kiváló minőségű, egészséges és friss alapanyagok nélkül. Minőségi alapanyagért sem a vendéglátósoknak, sem a lakosságnak nem kell messzire menni: az itthon termelt, előállított hazai alapanyagok és élelmiszerek megbízhatóan jó minőségűek, kiváló beltartalmi jellemzőkkel bírnak.

Éppen ezért a NAK rendszeresen felhívja a figyelmet a hazai élelmiszerek vásárlásának és fogyasztásának előnyeire. Legutóbb az „Én is hazait vásárolok!” elnevezésű kampány helyezte előtérbe a köztestület annak érdekében, hogy a Magyarországon termelt alapanyagokból, a magyarországi feldolgozóknál vagy kistermelőknél készült termékeket keressék a vevők. Ezek megvásárlásával ugyanis túl azon, hogy minőségi friss áruhoz jutnak, segíteni tudják a járványhelyzetben nehéz helyzetbe került gazdálkodókat, előállítókat is.

A NAK és az MNGSZ együttműködése nem új keletű – jegyzik meg a tájékoztatásban -, a hivatalos megállapodás természetes folyománya a két szervezet között fennálló konstruktív kapcsolatnak, amelyet egyrészt az eddigi kiváló együttműködésünk, másrészt az azonos irányba mutató céljaink alapoznak meg.

Tavaly ősszel sikeres Gasztronómiai Roadshow szerveztek közösen, amely arra keresett és kínált válaszokat, hogy miként lehet megalkotni a XXI. század elvárásainak megfelelve a hagyományokat őrző, de modern gasztronómiát. Az eddigi találkozókból levont következtetés az volt, hogy a kereslet-kínálat oldalnak, valamint a jogalkotói oldalnak több és hatékonyabb kommunikációs platformra lenne szüksége, amik minden szereplőt lefednek „a termőföldtől az asztalig”.

Ez nagymértékben hozzájárulna a gasztronómiai láncolat nehézségeinek - mint a szakképzés, alapanyag-szükséglet, jogszabályi ismeretszerzés – leküzdéséhez. Ezeket a célokat szolgálja a két szervezet közti megállapodás, hiszen a kamara agrárgazdasági ügyekben a kormány legfontosabb tárgyalópartnere, feladata a hazai agrár- és élelmiszergazdaság erősítése, versenyképességének növelése, amely az MNGSZ küldetésével is megegyezik.

A magyar konyha, a magyar vendéglátás és a magyar agrárium kapcsolatának a mai megállapodás általi szorosabbra fűzése jelképes értékű a két szervezet számára, de mindkét oldalról bíznak abban, hogy kézzelfogható előnnyel és haszonnal fogja szolgálni a két szervezet tagságát és célkitűzéseit, és e kooperációnak legfőbb nyertese a magyar gazdaság lesz – olvasható az ismertetésben.