Együtt az emberekkel a magyar halgazdálkodás jövőjéért

Agro Napló
Minden érdeklődő véleményére számít az Agrárminisztérium (AM) a Magyar Akvakultúra-fejlesztési Operatív Program (MAKOP 2021-2027) Stratégiai Környezeti Vizsgálata (MAKOP SKV) kapcsán – közölte lapunkkal a szaktárca.

A szakmai és a civil szervezetek, valamint a program iránt érdeklődő magánszemélyek is lehetőséget kapnak, hogy véleményezzék a MAKOP-ra vonatkozó Stratégiai Környezeti Vizsgálatot, amelyet társadalmi egyeztetésre bocsátott a MAKOP Irányító Hatósága.

A szaktárca emlékeztet: halgazdálkodási ágazat magába foglalja a tógazdaságokban és az intenzív üzemekben történő haltermelést, a halfeldolgozást és a természetes vizek horgászati hasznosításával összefüggő halgazdálkodási tevékenységet. A hazai halgazdálkodásban dolgozók legfőbb feladata a fogyasztók egészséges és biztonságos élelmiszerrel történő ellátása, a vízi és vizes élőhelyek fenntartása és javítása, a vidéki munkahelyteremtés, a hagyományok megőrzése, a rekreációs szolgáltatások nyújtása és hozzájárulás a halfogyasztás növekedéséhez.

Mindezek elérése érdekében a MAKOP kiemelt célkitűzése: a fenntartható akvakultúra fejlesztése a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások helyzetbe hozásával, valamint a haltermelés és halfeldolgozás versenyképességének növelése az Európai Unió elvárásainak megfelelően a környezetterhelés csökkentésével. A célok magukba foglalják az induló akvakultúra vállalkozások ösztönzését, az új fajok termelésbe vonásának elősegítését és az intenzív, innovatív technológiák alkalmazását.

A MAKOP keretében a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több, mint 16,4 milliárd forint áll rendelkezésre a hazai haltermelés és a halfeldolgozás fejlesztéséhez, a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére. A rendelkezésre álló támogatási keretet Magyarországnak 2023-ig kell felhasználnia.

A stratégiai környezeti vizsgálat célja a környezeti szempontok integrálása a döntéshozatali folyamatokba. A MAKOP SKV egyik alapvetése, hogy a közösségi forrásokból érkező támogatások csak olyan intézkedéseket generálhatnak, amelyek környezeti teljesítménye kedvező, valamint a fenntartható fejlődés követelményeit maradéktalanul teljesítik. Ez egyrészt környezetpolitikai cél, másrészt az ágazat hosszú távú érdeke is. A MAKOP SKV-t érintő szövegszerű észrevételeket, javaslatokat a dokumentum vonatkozó fejezetének és oldalszámának megjelölésével 2021. január 1-ig várja a MAKOP Irányító Hatóság.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!