Egyszerűsödik a kárenyhítési rendszer

Agro Napló
Tovább egyszerűsíti a kormány az agrárkárenyhítés rendszerének feltételeit, a termelőket ért veszteséget a jövő évtől kezdődően nem a teljes gazdaságuk alapján, hanem csupán a természeti csapással érintett növényre vonatkozóan számolják ki – írta a Magyar Idők.

Kiszélesíti jövőre az agrár-kárenyhítési rendszert a kormány. A Magyar Idők információi szerint a legfontosabb változás a juttatás kiszámításának módjára vonatkozik. Ennek alapján a jövő évtől már nem az üzemi szintű, minden termesztett növénykultúra esetében számított kár mértékét veszik alapul, hanem csupán azt a növényt, amelyet közvetlenül érintett az adott természeti jelenség. Bővül továbbá a kockázati kör. A tervek szerint – az aszály fogalmát szélesebben értelmezve – a lehullott csapadék mennyisége mellett a napi maximum-hőmérsékletet is figyelembe veszik majd a károk megállapításánál.

A jogszabályban egyértelműbb lesz továbbá, hogy a tavaszi fagy után az ültetvényekre és a szántóföldi növényekre és zöldségekre is vonatkozik majd a védettség. A Földművelésügyi Minisztérium közölte: a módosításokat már az Európai Bizottság is jóváhagyta, így nincs akadálya a bevezetésüknek.

A tárca szerint az idén mintegy 5005 kérelem érkezett a gazdálkodóktól, amelyek jelenleg feldolgozás alatt vannak. Előzetes számítások szerint a rendelkezésre álló 24 milliárd forint megnyugtató módon fedezni fogja a károsultak jogos igényeit. Az új rendszer működése óta, 2012-től több mint 17 milliárd forint jutott el a termelőkhöz ezen a jogcímen.

A tárca szerint az agrár-kárenyhítési rendszer fejlesztése és a változtatások egyértelműen a termelők érdekét szolgálják, hiszen a korábbi és a jelenlegi módosításoknak is az a céljuk, hogy a rendszerben kezelt kockázatok köre bővüljön, illetve a termelők minél szélesebb köre részesülhessen kárenyhítő juttatásban. A 2012 előtt működött hasonló program folyamatosan forráshiánnyal küzdött, emiatt a termelők a jogosan megállapított juttatásnak csak töredékét kaphatták meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!