MENÜ

Egyszerűbbé vált a szarvasmarha-gümőkór elleni védekezés

Agro Napló 2020.01.03.

Tavaly december második felében jelent meg a gümőkór elleni védekezésről szóló módosított rendelet, és így egyszerűbbé váltak a szarvasmarha-gümőkór elleni védekezés szabályai – közölte az Agrárminisztérium (AM) a kormányzati hírportálon.

 

 Az új szabályzat – a magas fokú élelmiszerlánc-biztonság fenntartása mellett – enyhíti az állatszállításhoz és az ellenőrző vizsgálatokhoz kapcsolódó előírásokat, így növelve az ágazat versenyképességét.

Magyarország 2014 óta hivatalosan mentes a szarvasmarha-gümőkórtól. Az Európai Unióban 10 tagállamban (például Horvátországban, Olaszországban és Spanyolországban) jelenleg is folyik a betegséggel szembeni mentesítési program. A mentes státusz ugyanis az élőállat-kereskedelem szempontjából számos előnnyel jár.

Az új, szarvasmarha gümőkór elleni védekezésről szóló 56/2019. (XII. 12.) AM rendeletnek köszönhetően – az élelmiszerlánc-biztonság fenntartása mellett – most tovább nő az ágazat versenyképessége, egyúttal az állattartók pénzügyi és adminisztrációs terhei is csökkennek.

A rendelet több fontos módosítást, gyakorlati egyszerűsítést tartalmaz. Többek között az állattartók kérelmezhetik, hogy az ellenőrző vizsgálatokra – az eddigi éves helyett – csak kétévente kerüljön sor. Az egyszerűsítések mellett új elemek is megjelentek a szabályzatban, például, hogy – a megfelelő és pontos mérések érdekében – gümőkór vizsgálatot csak a kötelező képzés teljesítését követően végezhetnek majd az állatorvosok.

A módosításokkal kapcsolatos részletek a Nébih honlapján találhatnak az érdeklődők olvasható a tájékoztatásban.