Egyszerűbbé válnak a termeléshez kötött támogatások és a zöldítés feltételei

Agro Napló
Változnak a termeléshez kötött támogatások és a zöldítés feltételei jövőre, hogy egyszerűbben és átláthatóbban alkalmazhassák azokat a gazdálkodók – jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten egy szakmai fórumon.

Feldman Zsolt - a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) által szervezett növénytermesztési és kertészeti konferencián - elmondta: a rizsnél hektáronként 2,5 tonnás hozamot kell igazolni 2017-ben a termeléshez kötött támogatás feltételeként. Változik a támogatható zöldségek köre, és új vetőmagnormákat vezetnek be.

Jövőre bővül az ökológiai jelentőségű másodvetésben vethető fajok listája, például a sziki kenderrel és a fekete zabbal. A nitrogénmegkötő növények esetében a hazai termesztési technológiához igazítják a bab termesztési idejét - közölte a helyettes államtitkár.

Feldman Zsolt ismertette: támogathatóak lesznek a zöldségnek minősülő fűszernövények, az olajtök, az étkezési burgonya, valamint az intenzív és a hagyományos gyümölcsök is. Kikerül viszont a támogatotti körből például az olajretek.

A zöldítésnél az elmúlt két év tapasztalatai alapján annak érdekében, hogy átláthatóbb legyen az ökológiai jelentőségű másodvetések kezelése, fenntartási időszakot írnak elő. Így a vetéstől számított legalább 60 napig az ökológiai jelentőségű másodvetést a gazdálkodó nem forgathatja be. Emellett a spárga és az óriás virágosnád zöldítési szempontból állandó kultúrának minősül. A zöldítés rendeletben további módosításokra is számítani kell, mivel az uniós jog is változni fog - jegyezte meg a helyettes államtitkár.

Felidézte: az idei egységes kérelemben bekövetkezett egyik legfontosabb változás az volt, hogy bevezették az úgynevezett sárga lapos rendszert. Ez az jelenti, ha a helyszíni ellenőrzésre kiválasztott termelőknél csekély mértékű túligénylést tapasztaltak, akkor csökkentett - 50 százalékos - szankciót kapott a termelő. De ha a következő évben ismét túligénylést tapasztalnak nála, akkor a tárgyévben a normál szankcióval sújtják és a tárgyévet megelőző évre is kiróják rá a csökkentett és normál szankció különbségét is. Továbbá az idén bevezették az előzetes ellenőrzést is, ami lehetővé teszi a gazdáknak a hibáik előzetes szankciómentes javítását az egységes kérelemben.

Feldman Zsolt arról is beszélt, hogy az unió által közvetlenül térített agrártámogatások összege mintegy 400 milliárd forintra rúg, a nemzeti támogatások összege pedig 100 milliárd forint körüli. Ezek a támogatási összegek gyakorlatilag jövőre sem változnak. Így az alaptámogatásra és a zöldítésre jutó támogatás összege hektáronként 226,1 euró, mintegy 70 ezer forint. A fiatal gazdák számára ehhez még hozzá kell számolni 67,9 euró, mintegy 21 ezer forint további támogatást is.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!