2024. március 29. péntek Auguszta

Egységes kérelmek – közeledik a határidő

Agro Napló
Az április 6-án kezdődött egységeskérelem-beadási időszak az utolsó szakaszához érkezett: a május 15-i szankciómentes benyújtási határidőig már csak 10 nap van hátra – hívja fel az érintettek figyelmét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Már csak 10 nap van hátra, ennyi idejük van a lehetőséggel még nem élt gazdálkodóknak a teljes támogatás igénylésére. A NAK falugazdászai május 4-ig mintegy 86 ezer kérelem beadásában segítettek – jelezte a köztestület.

A korábbi években a támogatási kérelmek évi mintegy 70 százalékát a NAK falugazdászai adták be. Így a köztestület 2014 óta több mint ezer milliárd forint forrás megszerzésében segítette a gazdálkodókat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy mind a falugazdászok, mind a gazdálkodók gyorsan alkalmazkodtak a koronavírus-járvány okozta szokatlan helyzethez, és a – NAK által kezdeményezett jogszabály-változtatásnak köszönhetően – döntően telefonos ügyintézéssel lebonyolított beadások zökkenőmentesen zajlottak.

Az agrárkamarai falugazdászok május 4-ig összesen 86 194 kérelem beadásában segédkeztek. Ez 8,5 ezerrel meghaladja az elmúlt év azonos időszakában regisztrált számot – úgy, hogy a koronavírus-járvány miatt a korábban megszokottakhoz képest gyökeresen át kellett alakítani az ügyintézés menetét.

A beadott 86 194 kérelemből 77 426-ot telefonos eljárással rögzítettek a falugazdászok a Magyar Államkincstár (MÁK) online kérelembeadó felületén. Személyes ügyintézéssel járó kérelembeadásra – előre leegyeztetett időpontban – csak indokolt esetben került sor, május 4-ig összesen 9993 alkalommal történt ilyen.

Ezekre az esetekre is felkészülve a kamara számos biztonsági szabályt vezetett be, illetve a falugazdász-irodákat a szigorúbb ügyfélfogadási előírásokhoz igazodva alakította át, így biztosította az alkalmankénti személyes ügyfélfogadáshoz a megfelelő minőségű és mennyiségű higiéniai feltételeket és fizikai védőeszközöket a falugazdászok és az ügyfelek számára.

Az előző évek adatai alapján május 15-ig összesen – falugazdász-közreműködéssel – mintegy 114 ezer kérelem beadása várható, azaz a hátra lévő 10 napban több mint 26 ezer benyújtására lehet még számítani. Ez idő alatt a falugazdászok folyamatosan keresik meg a még el nem ért ügyfeleket. Akik a korábbi években nem vették igénybe a falugazdászok segítségét, de ebben az évben még szeretnék megtenni, a köztestület kéri, hogy ők az elkövetkezendő napokban keressék a NAK központi ügyfélszolgálatát a +36 80 900 365 telefonszámon vagy az ugyfelszolgalat@nak.hu címen. 

A NAK felhívja az érintettek figyelmét arra is, hogy minden olyan egységes kérelmet, amelyet 2020. május 15-ig benyújtottak, azt szankciómentesen lehet adatváltozás keretében módosítani 2020. június 2-ig. Egyetlen kivétel ez alól a közvetlen állatalapú kérelmek: ezen benyújtott támogatási kérelmek 2020. május 15-e után csak szankció mellett módosíthatóak – olvasható az összegzésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!