Egyre több nemzetközi élelmiszercsalást jeleznek Európában

Agro Napló
Jelentősen emelkedett a határokon átnyúló, szándékos élelmiszerekkel kapcsolatos csalások bejelentése – derült ki az Európai Unió Élelmiszercsalás Elleni Európai Hálózatának 2018-as jelentéséből.

Megjelent az Európai Unió Élelmiszercsalás Elleni Európai Hálózat (Food Fraud Network) 2018. évi jelentése, amely betekintést nyújt az Igazgatási Segítségnyújtási és Együttműködési Rendszer (Administrative Assistance and Cooperation System, AAC) segítségével végzett információcserékbe.

2018-ban a tagállamok és Norvégia összesen 234 csalással kapcsolatos kérelmet indított az AAC informatikai eszköz segítségével, amelyből 54 Németországból származott. A kérelmek száma 2016-hoz képest (167 darab) jelentős emelkedést mutatott. A legtöbb kérelem (45 darab) a „hal és haltermékek” esetében történt, amelyet a „hús és hústermékek” (41 darab), illetve a „zsírok és az olajok” (30 darab) követtek. A termékekkel kapcsolatosan a félrecímkézés (42 százalék) a leggyakoribb probléma, amelyet a dokumentációs elégtelenségek (20 százalék) és a nem engedélyezett kezelések, technológiák alkalmazása (13 százalék) követett.

A 2013 óta működő rendszer segít felderíteni a határokon átívelő agrár-élelmiszerláncot érintő jogszabálysértéssel járó szándékos csalásokat. Az önkéntes részvételi alapon működő hálózatban hazánkat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) képviseli.

A jelentés itt tekinthető meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!