Egyre több gazdálkodó igényel területalapú támogatást

Agro Napló
Háromezerrel több gazdálkodó adott be egységes területalapú támogatásra kérelmet az idén, mint 2012-ben. Az idén több mint 5 millió hektárra igényeltek a gazdálkodók területalapú támogatást, a június 10-i végső határidőig összesen 180 123 egységes kérelem érkezett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). Tavaly 176 890 kérelmet regisztrált a hivatal.   

Az adatok is igazolják, hogy sikeres a kormány „Földet a gazdáknak” programja. Soha ilyen léptékű program nem volt Magyarország történetében, ekkora mértékű támogatást nem kapott még a magyar agrártársadalom. A Nemzeti Ügyek Kormánya 2010 után számba vette az addigi szocialista kabinetek által elhanyagolt és parlagon hagyott nemzeti tulajdonú birtoktesteket, majd családi gazdaságok használatába bocsátotta, ennek köszönhetően egyre több a megművelt terület.

Az állami földek eddigi bérbeadása máris érződik az állattartás fellendülésében, így a szarvasmarha-állomány nyolcezres növekedésében, amiben szerepet játszott a tej árának stabilizálása is.

A kormány a kis- és közepes gazdaságok (őstermelők, egyéni mezőgazdasági vállalkozók, családi gazdálkodók és fiatal mezőgazdasági termelők) földhöz juttatását segíti.

Országosan már 120 411 hektárra hirdetett meg haszonbérleti pályázatot a Nemzeti Földalapkezelő. Ez több mint 5 134 pályázati felhívást jelent. Ebből mintegy 31 206 hektárra már több mint 1 764 szerződést meg is kötött az NFA.

A 2013. június 3-ai adatok szerint az eddigi összes haszonbérletet nyert pályázó 41 százaléka családi gazdálkodó. A 2012-2013. évben indult haszonbérleti pályáztatás során 468 db szerződést kötöttek őstermelővel, akik haszonbérbe adott területek több mint 25 százalékát használják.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Fontos a talaj takarása!

Fontos a talaj takarása!

Elindult az árpa aratása. A munkálatokat követően is be kell tartanunk egyes területalapon nyújtott támogatásokhoz kapcsolódó előírásokat.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!