Egymilliárdból álltak munkába a robotok az istállóban Kocson

Agro Napló
Egymilliárd forintos önerős beruházással épült automatizált tehénistállót adtak át Kocson. Az Aranykocsi Zrt. Közép-Európa egyik, Magyarország legmodernebb tehenészetét építették meg.

MTI fotó: Bodnár Boglárka

Ez Magyarország első olyan tehénistállója, ahol nyolc robot végzi az állatok fejését emellett a takarmányozást, a trágyázást és a többi szükséges műveletet is teljesen automatizálták, az 540 tejelő szarvasmarha ellátásához egy műszakban két ember munkájára van szükség - ismertette a beruházást László Kálmán vezérigazgató. A fejlesztést az Aranykocsi Zrt. önerőből végezte el, a források felét az MKB kedvezményes kamatozású hitele biztosította - írta az MTI.

Nagy István agrárminiszter köszöntőjében kiemelte, a magyar mezőgazdaság megújulásának keretében az elmúlt években sikerült stabilizálni az állattenyésztést, így a szarvasmarha ágazat helyzetét is. Az ágazat kibocsátása tavaly folyó áron 135 százalékkal, változatlan áron 7,6 százalékkal haladta meg a 2010-es értékeket.

A miniszter hozzátette, a tehenenkénti tej-árbevétel 2018 első kilenc hónapjában átlagosan 4 százalékkal több, mint 2017 hasonló időszakában, és az elmúlt tíz év legnagyobb első kilenc havi bevételének felel meg.

A most átadott tehénistálló Közép-Európa egyik legkorszerűbb létesítménye, a svéd DeLaval cég technológiájának felhasználásával hozták létre. A fejlesztés az Aranykocsi Zrt. 30 éves történetének legnagyobb beruházása.

Az Aranykocsi Zrt. 1993-ban alakult, a korábbi termelőszövetkezet jogutódjaként. A társaságnak 400 tulajdonosa van, a korábbi szövetkezeti tagok és örököseik. A zrt. 170 embert foglalkoztat, 2017-ben három milliárd forintos árbevételt ért el. A vállalkozás 1600 hektáros, bérelt területen termel növényt, 950 anyakocától évente 30 ezer sertést bocsát ki, valamint ezer szarvasmarha tartásával évente 9,2 millió liter tejet értékesít.

MTI fotó: Bodnár Boglárka

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az aszály miatt gazdag a pult

Az aszály miatt gazdag a pult

Az előző évi aszályos nyár csökkentette a takarmánynövények mennyiségét, így az állattartók több állatot küldtek a vágóhidakra – derült ki az Agrárgaz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!