Egekben a petrezselyem ára

Agro Napló
A zöldségféle kilója elérte az ezerkétszáz–ezerháromszáz forintot a kereskedőknél, a csomóban kínált változat kilónkénti ára ezerötszáz–kétezer forint.

Nemcsak petrezselyemből, hanem sárgarépából, vöröshagymából és burgonyából is kevesebb termett tavaly, így ezek a zöldségek drágábban kerültek a háztartásokba. Ledó Ferenc, a FruitVeb Zöldség–gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke a Magyar Hírlapnak azt nyilatkozta: a petrezselyem kevés országban érhető el Európában, ami előnyös, de hátrányos is lehet.

A petrezselymet a burgonyához hasonlóan késve tudták vetni, ezért nem tudott igazán jól kikelni – mondta Ledó Ferenc. Ismert, tavaly nyár végén arról szóltak a hírek, hogy a terményt jóformán aranyárban mérik. A zöldségféle kilója elérte az ezerkétszáz–ezerháromszáz forintot a kofáknál, ha pedig lemérték volna a kis kötegekben kínált petrezselymet, ezerötszáz-kétezer forintra rúgna kilónkénti ára. Ledó Ferenc közölte, hogy olyan növényről beszélünk, amelyet öntözés nélkül termesztenek, illetve kevés országban elérhető Európában, ami a mi szempontunkból van, amikor előny, van, amikor hátrány. Ugyanis – folytatta – ha kevés van belőle, rögtön felszalad az ára, és nem nagyon lehet mással helyettesíteni, már ami a fogyasztókat illeti.

Valóban, tavaly a tervezettnél harminc-negyven százalékkal kevesebb termett petrezselyemből – fogalmazott a szakember, aki ezzel indokolta azt is, hogy jócskán megemelkedett a petrezselyem piaci ára.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) tavaly szeptemberi éves jelentése szerint azonban nemcsak petrezselyemből, hanem sárgarépából, vöröshagymából és burgonyából is kevesebb termett, így azok is drágábban kerülhetnek a háztartásokba, mint tavalyelőtt. Az áremelkedés jórészt a szélsőséges időjárás számlájára írható, a gyökérzöldségek és a hagymafélék is hiányosan keltek ki a vetést követően, ezért kevesebb a termés.

A sárgarépa kilónkénti termelői ára a budapesti nagybani piacon augusztus közepén 235 forint volt, a petrezselyemgyökeret pedig 950 forintért kínálták a termelők – írta az AKI jelentése. Ez azt jelenti, hogy az előző évi szinthez képest a sárgarépa 161 százalékkal, a petrezselyemgyökér pedig 171 százalékkal drágult. A hazai fehér fejeskáposztát 160, a vörös káposztát 170 forintos áron lehetett megtalálni a nagybanin, előbbi ára hatvan, utóbbié tíz százalékkal volt magasabb az előző évi szinthez képest. A vöröshagyma is jóval többe került tavaly, mint tavalyelőtt. Az AKI adatai szerint a barna héjú vöröshagyma termelői ára kilónként 138 és 150 forint között mozog. Ez több mint nyolcvanszázalékos emelkedésnek felelt meg. A lila héjú vöröshagyma és a fokhagyma ára ugyanakkor nem változott, előbbit 190 forintos, utóbbit nyolcszáz forintos áron kínálták a termelők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!