MENÜ

EB konzultáció az összetett élelmiszerek hatósági ellenőrzésről

Agro Napló 2021.01.27.

Az Európai Bizottság konzultációt kezdeményezett az összetett élelmiszerek határállomásokon történő hatósági ellenőrzés alóli mentességével kapcsolatos kérdésekről – tette közzé honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). 

 

A tájékoztatás szerint az összetett élelmiszerek alatt azokat a termékeket értendők, amelyek egyaránt tartalmaznak növényi eredetű, illetve állati eredetű feldolgozott alapanyagokat is. Ezek közé tartoznak például a nem vegetáriánus lasagne- és pizza-alapok, valamint a krémlikőrök.

A nem uniós országokból importált összetett élelmiszerek többségét az EU külső határain ellenőrizni kell, hogy megfelelnek-e az uniós élelmiszer-biztonsági előírásoknak. Azok a termékek azonban, amelyek nagyon csekély közegészségügyi kockázatot jelentenek, illetve nem tartalmaznak feldolgozott húst, mentesíthetők ezen ellenőrzések alól – az EB véleménye szerint. Ezekről az élelmiszer-készítményekről – az elképzelések alapján - az előkészítés alatt álló bizottsági rendelet új jegyzéket léptet majd életbe. A tervek szerint  rendelet 2021. április 21-től lesz alkalmazandó.

A témával kapcsolatos hozzászólások alapján a NAK is kialakít egy közös álláspontot, ezért tagjai véleményét a szoke.rita@nak.hu email címre várják január 28. 17.00 óráig. Az egyéni vélemények közvetlen beküldésére február 2-dikáig van lehetőség, amelyet az alábbi linken, bejelentkezés után magyar nyelven is megtehetnek a véleményalkotók, valamint ezen az oldalon érhető el a rendelettervezet és melléklete is (angol nyelven).