2024. április 20. szombat Tivadar

E-ügyintézésre váltottak az állati eredetű mellékterméknél

Agro Napló
Megkezdődött az állati melléktermékekkel kapcsolatos 2018-as jelentéstételi időszak. Az idei évtől kötelezően elektronikusan benyújtandó jelentést a NÉBIH új Állati Eredetű Melléktermék Bejelentő Rendszerében tehetik meg az érintettek.

Megkezdődött a 2018-as évre vonatkozó állati melléktermékkel kapcsolatos jelentési időszak. A jelentési időszak 2019. március 1-ig tart - hívta fel az érintettek figyelmét honlapján a hatóság. 2019 januárjától a jelentéseket már csak elektronikus úton lehet teljesíteni, így megszűnt a papír alapon történő éves jelentés beadásának lehetősége.

Az előző évekhez képest változott az elektronikus bejelentő felület is. A korábbi MEBER rendszert a NÉBIH Állati Eredetű Melléktermék Bejelentő Rendszere, röviden MR váltja fel. A MEBER rendszer tehát megszűnik.

Az új MR felület a NÉBIH Ügyfélprofil Rendszerén keresztül érhető el, amelyhez az Ügyfélprofil Rendszeren belül a NÉBIH ügykatalógusában meg kell keresni az „Állati eredetű melléktermék éves vagy időszakos jelentés benyújtása” ügyet.

Az ügy kereshető kulcsszavakkal (például „melléktermék”), illetve elérhető a megfelelő menüpontokat kiválasztva (Ügyintézés és felügyeleti díj bevallás/Állat/Állati melléktermék/Állati eredetű melléktermék éves vagy időszakos jelentés benyújtása), vagy ide kattintva.

Az MR felületét a kiválasztott ügy leírásában a „Tovább az e-ügyintézéshez” gombra kattintva lehet elérni. Az MR felhasználói kézikönyve itt érhető el.

A jelentéseket az Ügyfélprofil Rendszerbe ügyfélkapus elérhetőségével bejelentkezett felhasználó a saját, illetve érvényes meghatalmazás esetén a meghatalmazója nevében is feltöltheti az MR-be. A meghatalmazás az Ügyfélprofil rendszer „Meghatalmazás” menüpontjában kérelmezhető.

Vonatkozó jogszabályhelyek:

  • 2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről 19. § (1)
  • 45/2012. (V. 8.) VM rendelet a nem emberi fogyasztásra szánt állati eredetű melléktermékekre vonatkozó állategészségügyi szabályok megállapításáról 17. §

Nébih Ügyfélprofil Rendszerével, meghatalmazásokkal, általános jellegű kérdésekkel kapcsolatosan:

telefonszám: 06-1/336-9024
e-mail: ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu

Állati melléktermékekkel, az MR szakrendszer használatával kapcsolatos szakmai kérdésekkel:

e-mail: allatimellektermek@nebih.gov.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!