Drágább lehet a tejföl a gyengébb magyar takarmányozás miatt

Agro Napló
Kevesebb magyar tejföl kerülhet ősszel a boltokba, a szerényebb kínálatért viszont magasabb árat kell fizetniük a vásárlóknak – írja a Magyar Idők szerdai számában. Ennek oka, hogy a hazai feldolgozóknak külföldről kell beszerezniük az egy év alatt háromszorosára drágult zsíros tejszínt, a magyar tejek beltartalmi értéke ugyanis alacsony.

Már az ősszel mélyebben kell a pénztárcájába nyúlnia annak, aki jó minőségű tejfölt szeretne vásárolni. A tejtermék alapanyagául szolgáló zsíros tejszín ára ugyanis az egekbe szökött az európai uniós piacon. Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke a Magyar Időknek elmondta, az elmúlt időszakban alaposan megnőtt a tej zsíros része iránti kereslet. Németországban például a tömbös vaj ára ma kilogrammonként 6,2 euró, míg tavaly májusban – a tejpiaci válság közepén – harmadáron, 2,6 eurón kereskedtek a termékkel.

Ugyanez a helyzet a negyvenszázalékos tejszín esetében is: míg tavaly májusban egy euróért kelt el a tejszín, most 2,8 eurót fizetnek érte a felvásárlók. A drágulás pedig a következő hetekben-hónapokban is folytatódik, így ősszel már a három eurót is meghaladhatja a tejszín ára.

Mindez elég nehéz helyzetbe hozza a hazai feldolgozókat is: mivel itthon nagyon alacsony a tejek beltartalmi értéke, a gyártóknak külföldről kell beszerezniük a zsíros tejszínt. A mostani magas árakat viszont a magyar feldolgozók nem tudnák kifizetni, ezért már ősszel komoly gondok lehetnek a hazai piac ellátásával. A magyarországi boltokban a tejtermékek közül a tejföl a legnépszerűbb, vajból csupán az európai uniós átlag nyolcadát fogyasztjuk egy évben, így vélhetőleg itt jelentkezik majd a legnagyobb probléma. Ráadásul ősszel minden évben megnő a kereslet a tejföl iránt, ami a karácsonyi ünnepek végéig kitart. Kérdéses, hogy jut-e majd elég tejföl a boltokba, s ha igen, milyen árat kell majd fizetni érte.

Annak érdekében, hogy csökkenjen a hazai ipar importkitettsége, a magyar gyártók arra ösztönöznék a hazai tehenészeteket, hogy megfelelő takarmányozási rendszerrel növeljék az előállított tej beltartalmi értékeit. Elsősorban a zsír- és fehérjetartalmat kell javítani, ezek ugyanis a tej legértékesebb összetevői, amelyek alapvető szerepet játszanak a feldolgozott termékek előállításában. Összehasonlításként Hollandiában 4,2 százalék a tejek átlagos zsírtartalma, Finnországban 4,3 százalék, Magyarországon viszont csupán a 3,6 százalékot érik el a termelők. Mélykuti Tibor szerint érthető, hogy a magyar gazdák miért nem szánnak több forrást a takarmányozásra, a felvásárlási árak ugyanis jóval elmaradnak az uniós átlagtól. Az elmúlt évben ráadásul óriási válság sújtotta az ágazatot.

– Bár 2016 decemberében sikerült elérnünk, hogy 92-94 forintra emelkedjen a nyers tej ára, az év egészében átlagosan 74 forintot kaptak a tej literéért a gazdák, ami mindenkinek komoly veszteséget jelentett – emelte ki a szakember. Majd hozzátette: a termelőket a kormány támogatásai mentették meg. Az árak azóta – az uniós túltermelés megszűnésének köszönhetően – stabilizálódtak, jelenleg is kilencven forint feletti összeget fizetnek a gazdáknak a felvásárlók. Ezt a szintet emelnék tovább a feldolgozók. Mélykuti Tibor úgy véli, ezzel a lépéssel rábírhatják a termelőket arra, hogy megfelelő takarmányozási rendszert alakítsanak ki. Bízik abban, hogy akár már ebben a hónapban el tudják indítani a tejáremelést.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci árinformációs rendszere szerint a tejtermékek drágulása már ma is kézzelfogható. A magyar trappista sajt 31 százalékkal kerül többe, mint egy évvel korábban. A 2,8 százalékos friss zacskós tej feldolgozói értékesítési ára 26 százalékkal, a 1,5 százalékos dobozos tejé pedig 25 százalékkal nőtt egy év alatt.

A tejföl és az adagolt vaj egyaránt 15 százalékkal magasabb áron kerül a kereskedelembe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Véget ért a debreceni Farmer Expo

Véget ért a debreceni Farmer Expo

Szép ágazati seregszemle volt a 31. debreceni Farmer Expo – értékelte a szombaton befejeződött idei, négynapos nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeri...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!